Франківські школярі зробили пристрій, який визначає рівень забруднення повітря


Сьогодні, 3 грудня в Івано-Франківську група школярів презентувала свій соціальний екологічний проект "Eco City".

Йдеться про пристрій, який аналізує рівень забруднення повітря, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

За словами координатора проекту Олексія Трелевського перший пристрій вже встановили на фасаді ресторану "Urban Space 100", ще чотири - у планах.

"З міською владою узгодили, що ще буде встановлено чотири такі пристрої на зупинках автотранспорту. Зокрема, на зупинці напроти ЦУМ, кінотеатру "Космос", на Вокзалі та на Каскаді у спальному районі, щоб спостерігати різницю показників",- розповідає Тролевський.

У команді проекту п'ять юних винахідників, наймолодшому - 11 років, найстаршому - 17. Один з керівників ідеї Андрій Крохмалюк каже, що тем проекту було багато, однак школярі вибрали саме тему забруднення.

"Ми обрали тему навколишнього середовища. Дивлячись на наше місто, зробили висновки, що місто дуже забруднене вихлопами газу й не тільки. Я думаю, що людям потрібно знати про це і робити щось для чистоти повітря", - розповідає школяр.

Зокрема, школярів навчать створювати телефонний додаток.

"Ми розробили сайт, на якому виводимо показники забрудненості повітря. Надалі ми навчимо дітей програмуванню, перетворюванню сайту у додаток на мобільному телефоні. Це буде зроблено для того, щоб кожен франківець зміг побачити статистику забруднення", - наголошує власник компанії "Yellow Leaf Tech" Богдан Шуляр.