Головний комунальник Франківська похвалився здобутками за 2018 рік


Сьогодні, 26 грудня в Івано-Франківську провели перший публічний звіт перед мешканцями міста "Комуналка ІФ".

Директор департаменту житлової та комунальної політики та благоустрою Михайло Смушак  каже, що за це рік вдалося реалізувати багато якісних проектів та піднятись на нову сходинку.

"Ми давно виношували ідею, щоб відзвітуватись перед містом, адже головний наш принцип - публічність. Наше завдання - пояснювати людям, чому ми цього не робимо, або робимо. Сьогодні зосередимося над проектами, які реалізували в 2018 році. Це в основному центральна частина міста: вулиця Станіславська, Лесі Українки та площа Міцкевича.Багато критики є, але насправді не все не так погано",- вважає Смушак.

Головний комунальник міста каже, що найбільше пишається вулицею Лесі Українки та площею Міцкевича.

"Дуже важко все розпочиналося, але тим, що зроблено, ми задоволені. Також окрасою міста є підсвітка медуніверситету, Кафедрального собору та Ратуші. Ми раді, що вдалося реалізувати ці проекти",- додає чиновник

Головною проблемою року, за словами Смушака, є брак коштів. Каже, що через фінансування, вони працювали лише на 30% свого потенціалу.

"Фактично цього року ми були змушені працювати лише на 30%. Однак потім зрозуміли, що все за рік не виконаєш, тому потрібно зосередитись на тих проектах, на які є фінансування. На наступний рік фінансування буде не краще, ніж в 2018 році. Але свою роботу ми виконуватимемо якісно",- запевняє Смушак.

Також на звіті розповіли, що у 2018 році Департаменту вдалось завершити капітальний ремонт 16-ти міжбудинкових проїздів та прибудинкових територій, ще 19 перебувають у роботі. За словами комунальника, невід'ємною частиною життя франківця є двір. Саме тому цьогоріч взяли за практику обговорювати з мешканцями ремонтні роботи.

"Дуже важливо змінювати двори, бо там проходить все життя. Треба робити комфортними, як для малих, так і для дорослих. Тому ми взяли за практику проводити зустрічі з мешканцями та вислуховувати їхні побажання",- пояснює Смушак.

Дбають у Департаменті і за озеленення. Впродовж року вдалось висадити понад 1000 дерев різноманітних порід. Велику увагу приділяли й утриманню клумб, зелених зон та влаштування газонів.

На презентації представили низку проектів, які планують зробити у 2019 році. Найголовніше - облаштування переходів вулиці Івана Павла II.

"Можливо не багато було проектів, але ми працювали на перспективу. Ось готовий проект вулиці Івана Павла II. Це нова якість проекту. Також плануємо облаштувати велодоріжку на Північному Бульварі",- наголошує головний комунальник.

Плани Департаменту на 2019 рік

  • продовження робіт з перевтілення центральної частини міста (капремонт вулиць Курбаса та Крушельницької)
  • завершення робіт на міському озері, влаштування пішохідної, велосипедної та бігових зон, освітлення території, капатільний ремонт пірсів та човникової станції, комплексне озеленення прилеглих ділянок.
  • старт реалізації проекту по сортуванню ТПВ у місті.
  • реалізація напрацьованих проектів із підвищення доступності та безпеки руху.
  • посилення роботи по озелененню міста.