Монетизація субсидій: Що обов’язково знати прикарпатцям


З 1 січня цього року і Україні запровадили монетизацію субсидій. Це зробили, щоб люди були зацікавлені в збереженні ресурсів, адже зекономлені гроші вони можуть використати на свій розсуд.

Втім, часто в людей виникають проблеми з розрахунками. Хтось не розуміє, чому йому приходить платіжка з великими сумами, інші не знають куди звертатися за грошима субсидії, а ще інші - скільки і кому платити мають. Тож кореспондентка Бліц-Інфо розібралася у всіх нюансах і нововведеннях монетизації.

Перш за все варто зауважити, що монетизована субсидія є двох видів: готівкова і безготівкова. З 1 січня всі отримували безготівкову субсидію, тобто кошти відразу йшли на персональний обліковий запис людини в Ощадбанку, а там оплачували виставлені рахунки.

«Ми передавали інформацію про одержувачів субсидій і її розміри в Ощадбанк, він відкривав персональний обліковий запис на який зараховувалися гроші. Опісля, надавачі послуг з якими укладені договори, до 13 числа щомісяця передавали в Ощадбанк реєстри спожитих послуг на кожну людину.  Тільки після цього банк перераховував надавачам послуг гроші з цієї субсидії. Пріоритет – опалення, а тоді всі решту: світло, вода, газ для приготування, сміття. Якщо сума нарахована за послуги є більшою за субсидію, то людина має доплатити різницю», - пояснила в розмові з журналісткою Бліц-Інфо заступниця директора департаменту соцполітики Оксана Жишото

Близько 22 числа щомісяця Ощадбанк має присилати одержувачам субсидій СМС про те, що списали певну суму за такі-то послуги і скільки треба доплачувати. Втім, СМС не  завжди приходить. Тож якщо СМС не прийшло, після 25 числа потрібно зв’язатися з організацією надавачем послуг і уточнити скільки треба доплатити

Чиновниця зауважує, що через певні технічні причини, цього місяця деякі отримувачі субсидій не отримали кошти. Втім, як тільки людям призначать так званий «Єдиний банківський код», гроші зарахують.

«Ми над цим працюємо. Якщо людина цього місяця не отримала на рахунок ці кошти, то наступного місяця вони прийдуть. Важливо, що отримувач субсидії має вказати мобільний номер телефону, який не може бути зазначений в ще іншій субсидії», - наголосила Жишото.

Варто зауважити, що безготівкову субсидію отримують ті, хто звертається вперше, або якщо розмір призначеної субсидії більше 5 тисяч, чи є протермінована заборгованість.

«Якщо ж після оплати рахунків на персональному рахунку залишаються гроші, то по закінченні опалювального сезону Ощадбанк цим громадянам виплатить ці кошти. Тобто в червні людям треба буде звіритися чи є в них переплати і забрати залишок коштів. Також можна зареєструватися в особистому кабінеті Ощадбанку за номером телефону зазначеним  в заяві і відслідковувати свої гроші. Там буде видно, яка сума надійшла, які рахунки дали компанії, скільки списали», - пояснює чиновниця.

Окрім безготівкової, в березні почали виплачувати готівкову субсидію. Люди отримують гроші готівкою і зобов’язані самі сплатити за спожиті послуги з урахуванням отриманих коштів. Якщо комусь вдається зекономити, то залишок грошей вони можуть використовувати на власний розсуд.

«В нас були на початках випадки, коли хтось з членів сім’ї отримав гроші, подумав , що то підвищили пенсію і витратив їх. Втім за послуги все одно довелося платити, але вже з сімейного бюджету.  Тобто людина має заплатити за комуналку використовуючи ці гроші. Хочу наголосити, що ОСББ чи ЖБК не мають обов’язку укладати договір з Ощадбанком, тобто за квартплату люди мають оплачувати окремо»,- каже заступницям начальника.

Важливим моментом є те, що якщо у пенсіонера немає рахунку в банку, а пенсію він отримує на пошті, то готівкову субсидію потрібно забирати до 25 числа. Інакше гроші повертаються в департамент соцполітики. Тож Оксана Жишото радить, або вчасно забирати гроші, або все ж завести рахунок в банку, де гроші будуть зберігатися. Загалом прикарпатці можуть обрати будь-який з 38 банків. Для цього потрібно прийти з випискою з вашого банку де обов’язково має бути зазначений i-ban і написати заяву, що виплату проводити на цей рахунок. 

На завершення у відділі субсидій наголошують, що люди мають у 30-денний термін обов’язково повідомляти їх про всі зміни: якщо змінюється склад зареєстрованих осіб, якщо одружуються чи розлучаються, здійснюють покупки на суму 50 тисяч, отримують спадщину, виїздять за кордон…

«Якщо люди подадуть інформацію невчасно, ми припиняємо надавати субсидію і встановлюємо завдані збитки. Якщо є надміру виплачена субсидія, то громадянам потрібно буде повертати ці кошти. У випадку зміни складу сім’ї має бути подана нова заява-декларація і ми заново розрахуємо новий розмір субсидії. Навіть якщо люди одружилися, але зареєстровані за різними адресами все одно мають подавати заяву. Якщо зроблені покупки, то нас необхідно просто повідомити і право на субсидію буде враховуватися в наступному періоді. Необхідно повідомляти, навіть якщо змінився надавач послуг . Наприклад якщо з централізованого опалення переходять на індивідуальне. Люди не думають, що треба повідомляти, а потім мають проблеми», - підсумовує Жишото.

Варто зауважити, що станом на грудень, В Івано-Франківську 14 167 одержувачів субсидій. З них готівкова – 11 530 осіб і безготівкова – 641. Решту людей мають таз звані «нульові субсидії». Максимальний розмір субсидії у листопаді становив 2 933 грн., мінімальний 7.78 коп.