На Івано-Франківщині стартувала операція «Новорічна ялинка»


На виконання доручення Держекоінспекції від 27.11.2018 №179, Державна екологічна інспекція в Івано-Франківській області розпочала щорічну природоохоронну операцію «Новорічна ялинка»

Інспекція спільно з ГУ Нацполіції в області та Івано-Франківським обласним управлінням лісового та мисливського господарства розробила «План спільних дій по охороні хвойних молодняків в передноворічний період 2019 року». Розпочато проведення перевірок лісогосподарських підприємств щодо дотримання норм та лімітів заготівлі новорічних ялинок, перевірки по виявленню несанкціонованих рубок, а також фактів перевезення і  незаконної реалізації новорічних ялинок.

Державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Івано-Франківської області посилену увагу звертають проведенню перевірок на територіях селекційних плантацій та ділянках цінних хвойних порід, особливо – на територіях природно-заповідного фонду.

За незаконну рубку хвойних насаджень порушники будуть притягнені до відповідальності за ст.65 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення». Окрім того, за незаконні рубки будуть нараховані стягнення за завдану довкіллю шкоду відповідно до «Такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу», затверджених Постановою КМУ від 23.07.2008 №665, і «Такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної зеленим насадженням у межах міст та інших населених пунктів», затверджених Постановою КМУ від 08.04.1994 №559.

Нагадуємо, що реалізація новорічних ялинок повинна проводитись лише при наявності  пластикових бирок зі штрих-кодом. Єдиним документом на право перевезення новорічних ялинок є товарно-транспортна накладна встановленого взірця з відповідними відмітками відвантажувача, видана лісогосподарським підприємством.

У передноворічний період як в обласному центрі, так і по районах традиційно буде організовано виїзну торгівлю хвойними деревами, новорічними гілками та композиціями, де ялинки можна придбати на законних підставах.

Державна екологічна інспекція в Івано-Франківській області закликає не купувати новорічні ялинки сумнівного походження, не сприяти незаконному промислу, який завдає шкоди довкіллю.