На Прикарпатті стартувала вступна кампанія: Основні зміни та нові спеціальності


З 1 липня розпочалась реєстрація електронних кабінетів вступників та завантаження до них документів.

Оскільки цього року вступна кампанія значно обмежена у часі, для прикарпатських абітурієнтів розпочався гарячий період, інформує Бліц-Інфо.   

Зокрема, для тих, хто вступає на основі результатів ЗНО, творчих конкурсів, складених з 1 до 10 липня:

1 липня починається реєстрація електронних кабінетів, а 10 липня - прийом заяв та документів, який триватиме до 22 липня. Вже 26 липня оприлюднять рейтингові списки на бюджет. До 31 липня рекомендовані на бюджет вступники мають виконати вимоги до зарахування, а 1 серпня відбудеться зарахування на бюджетні місця. Зарахування на контракт може бути до 30 вересня, а оприлюднення рейтингових списків на контракт має бути не раніше 1 серпня.

Для тих, хто вступає на основі співбесіди, вступних іспитів чи творчих конкурсів:

1 липня починається реєстрація електронних кабінетів, 10 липня стартує прийом заяв та документів, який триватиме до 16 липня. Вступні іспити проводитимуться з 17 до 22 липня, співбесіди - з 17 до 19 липня. Рейтингові списки оприлюднять до 20 липня, а до 22 липня вступники мають виконати вимоги до зарахування і цього ж дня  має відбутися зарахування на місця бюджету.

Варто зауважити, що цього року Франківські виші готові запропонувати вступникам нові спеціальності. Зокрема у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника цьогоріч відкрили набір на спеціальність 016 «СПЕЦІАЛЬНА ОСВІТА». Випускники отримають кваліфікацію вчитель-логопед, асистент вчителя класу з інклюзивним / інтегрованим навчанням, вихователь освітніх та реабілітаційних закладів для осіб з порушенням функцій опорно-рухового апарату.

Що ж стосується Івано-Франківського національного медичного університету, то серед інших напрямків абітурієнтам радять звернути свою увагу на досить нову спеціальність "Фізична терапія, ерготерапія". Спеціальність відкрили позаторік. В університеті кажуть, що у вступників буде змога здобути медичну освіту і стати професіоналом за порівняно невеликі кошти.

Водночас в Університеті Короля Данила стартував набір абітурієнтів на нову спеціальність «Музичне мистецтво». Тож, якщо раніше вихованці різних вокальних шкіл міста та області, вимушені були їхати здобувати вищу освіту або до Києва, або за кордон, то зараз зможуть навчатися в Іано-Франківську. Студентам викладатимуть предмети, які потрібні кожному артисту, а саме – естрадний вокал, акторську майстерність, музичний менеджмент, хореографію, тощо.

Важливо наголосити, що цього року МОН запровадило декілька новацій для вступників. Зокрема, дійсними є сертифікати ЗНО 2017, 2018, 2019 років окрім результатів з іноземних мов, які дійсні тільки за 2018 та 2019 роки. Окрім того, вступник сам може вирішувати в якій комбінації подавати сертифікати ЗНО різних років.

Кількість заяв та спеціальностей залишилась така ж, як і торік: на бюджет можна подати не більше 7 заяв, не більш ніж на 4 спеціальності. Кількість заяв та спеціальностей для контракту не обмежена.

Важливою новацією є те, що з цього року у медичні та педагогічні виші першочергово зараховуватимуть тих вступників, що готові після закінчення навчання працювати в сільській місцевості не менш, як 3 роки. Йдеться про вступників на спеціальності «Освіта/Педагогіка» і «Охорона здоров’я».

Вступникам також варто пам’ятати, що цього року встановлено мінімальну кількість балів для вступу на спеціальності «Право», «Публічне управління та адміністрування», «Міжнародні відносини», «Міжнародні економічні відносини», «Міжнародне право», «Фармація, промислова фармація». Щоб подати на них заяву, вступник повинен мати конкурсний бал не менше 130. Мінімальний поріг встановлено також на спеціальності «Стоматологія», «Медицина», «Педіатрія» - не менш як 150 балів з другого та третього конкурсних предметів.

Ще однією новацією є розширення пільг для учасників бойових дій, які будуть поширені на всіх вступників цієї категорії.