На шахті в так званій "ЛНР" стався вибух, є загиблі


На шахті "Східкарбон" в Юр'ївці вибухнув метан. В результаті загинули вже, щонайменше, 5 гірників, їх тіла витягнули на поверхню. Ще щонайменше 12 лишаються під завалами.

Інцидент стався на шахті непідконтрольній уряду України території Луганської області у четвер, 25 квітня, повідомив журналістам 24 каналу глава Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець

За попередніми даними, стався вибух метану, внаслідок чого загинули, щонайменше, 5 людей. Аварія сталася близько 11 ранку 25 квітня. Водночас, вибухи на шахті тривали й у ніч з 25 на 26 квітня, оскільки виділявся газ метан з вирубок.

Глава Незалежної профспілки гірників зазначив, що 19 людей перебувало в шахті на момент вибуху.

Мало сподівань, що там міг хтось залишитися в живих при такій аварії. Довжина шахтного стовбуру похилого 400 метрів. Оскільки вчасно не було відповідного реагування і не були проведені пошуково-рятувальні роботи на початку аварії – ситуація тільки ускладнилася,
– наголосив він.

Волинець зазначив, що найближчий загін гірничорятувальної служби розташований на території, підконтрольній уряду України, в Лисичанську. Втім, "влада" "ЛНР" вирішила звернутися до рятувальників з Ростовської області, що більш ніж за 200 кілометрів від місця інциденту.

"Але вони не можуть активно здійснювати рятувальні роботи, тому що не мають належної техніки. А все обладнання України залишилося на окупованих територіях, зокрема установка для гасіння пожеж, генератори та підйомна установка", – заявив Волинець.

Представники "ЛНР" не зверталася до української влади чи рятувальних служб України. Очевидно, що життя мирних людей на тій території для них нічого не варте, – додав глава Незалежної профспілки гірників.

За інформацією сепаратистських ЗМІ, п'ятого загиблого гірника російські рятувальники витягли із шахти аж близько 17 години 26 квітня. За їх же даними, у шахті перебувають ще 12 людей. Зазначимо, що з моменту аварії пройшло вже більше доби.

Наразі все, що можуть зробити російські рятувальники – це провітрювати ствол шахти та працювати над укріпленням породи для продовження рятувальної операції.