Облрада проситиме у ВР і Кабміну захисту від "свавілля" Держгеонадр"


На наступній сесії Івано-Франківська облрада хоче звернутися до Парламенту і Кабміну з проханням привести у відповідність до законодавства Порядок надання спецдозволів на користування надрами.

Як відомо, 25 квітня уряд вніс зміни до Постанови "Про затвердження порядку надання спецдозволів на користування надрами". Внесеними змінами уряд зменшив термін розгляду оранами місцевого самоврядування питань, щодо надання погоджень у сфері користування надрами з 90 до 45 календарних днів. Якщо за цей час немає позитивної чи негативної відповіді від сесії облради, вважається що надання дозволу погоджено.

Голова обласної ради Олександр Сич вважає, що таким чином намагаються усунути обласні ради від вирішення питань про надання надр у користування.

"Ми вбачаємо, що весь час змінюючи правила гри, Держгеонадра здійснюють таку собі маніпуляцію, щоб усунути обласні ради від прийняття рішень щодо передачі в оренду ділянок надр. Раніше було обмеження, що дозвіл чи відмову потрібно було дати протягом 90 днів від подання, інакше вступає в дію принцип "по замовчуванню". Тоді ще можна було вкластися у терміни, адже згідно закону Про місцеве самоврядування обласна рада має збиратися раз на квартал. Тепер дають тільки 45 днів. Складається враження ніби в Держгеонадрах не хочуть, щоб рада вкладалася у терміни і автоматично давали дозволи незрозумілим структурам на видобування надр", - зауважив голова.

Тому Олександр Сич дав протольне доручення профільній комісії спільно з управлінням екології розробити звернення до Кабміну і Парламенту, що таке урізання повноважень обласної ради є протизаконним і маніпулятивним.

Тож сьогодні, 30 листопада на засіданні комісії облради з питань екології депутати розглянули проект звернення і рекомендували його на сесію, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

"Об'єктивний та повний питань щодо погоджень чи відмови у погодженні у користуванні ділянки надр протягом 45 календарних днів є неможливим. Вимагаємо привести у відповідність Постанову Кабунету міністрів від 30 травня 2011 року №615 "Про затвердження порадку надання спеціальних дозволів на користування надрами", а саме: абзац восьмий цієї постанови викласти в такій редакції "У разі ненаадання органами, зазначеними в абзацах другому і третьому цього пункту, позитивної або негативної відповіді щодо погодження за результатами розгляду на найближчій сесії (але у будь-якому разі не пізніше, як через 90 календарних днів з дати отримання документів від органу з питань надання дозволу) вважається, що надання дозволу ними погоджено", що відповідатиме частині 5 статті 46 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", - йдеться у зверненні.