Олександр Сич: Створення Угринівської ОТГ - це політична маніпуляція


Сьогодні, 7 грудня під час засідання сесії Івано-Франківської обласної ради розглянули питання про внесення змін до перспективного плану формування громад області.

Зокрема йдеться про приєднання села Рибного до Ямницької ОТГ, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

Депутати поцікавилися, як так вийшло, адже Рибне за перспективним планом мало увійти в Івано-Франківську ОТГ. За словами депутатів, це вже не перше село, яке всупереч перспективному плану приєдналося до іншої ОТГ чи створило власну. Окрім того, прикарпатських обранців зацікавило питання чому на сесію не подали рішення про виключення Загвіздя і Угринова з перспективного плану Франківської ОТГ.

Втім, як зауважив заступник голови ОДА Богдан Кобилянський, в Кабміну є застереження щодо подальшої спроможності цих громад.

"Тому ми не поспішаємо виносити питання на розгляд сесії, зачекаємо, як вони будуть працювати далі, а потім винесемо. Кабмін дав можливість спробувати до 2020 року, а там все вирішиться", - сказав Кобилянський.

На це голова обласної ради Олександр Сич обурився, що спочатку керівники громад роздадуть землю біля міста, а потім попросяться до Франківська.

"Може то так і планувалося? Користуючись політичними і економічними мотивами понастворювали неспроможних громад. Всі експерти говорять, що ці громади не мають майбутнього. Тут дуже яскраво прослідковується політична складова. Інакше, як політичною маніпуляцією створення Угринівської псевдогромади назвати не можна", - заявив голова.

У свою чергу депутат обласної ради Ігор Дебенко, який мешкає в новобудовах, які відносяться до Угринова, запевнив, що мешканці дуже негативно відносяться до того, що село відділилося від Франківська.

"Уряд засвідчив, що думка облради, експертних центрів їх мало цікавить. На прикладі того, як були створені громади в Угринові та Загвізді, ми бачимо нівелювання реформи децентралізації. Далекі села приєднують до Франківська, а приміським дозволяють створювати свої громади. Це парадокс і політичне рішення", - переконаний депутат.  

Після обговорення голова обласної ради доручив розробити проект звернення до Кабміну з приводу цих прецедентів, адже це нівелює саму ідею реформи децентралізації.