Підозрюваний у вбивстві туркмен у всіх своїх бідах звинувачує журналістів


Сьогодні, 1 червня в Івано-Франківському міському суді продовжили розгляд засідання у справі студента з Туркменістану Ельдара Астанова.

До зали суду прибули всі сторони, окрім потерпілого - брата вбитої студентки. На початку засідання прокурор Боровик повідомив, що від потерпілого надійшла заява з проханням проводити судове засідання без нього. Оскільки він не хоче брати участь у засіданні, свідчити не буде, претензій до Астанова немає. І приїхати в Україну змоги зараз немає.

Окрім того, сторона захисту подала клопотання про зміну запобіжного заходу на домашній арешт. Та суд ухвалив відхилити клопотання та продовжити утримання під вартою до 30 липня 2018 року.

Опісля Астанов клопотав про надання йому перекладача з посольства Туркменістану. Каже, не розуміє обвинувачень, які йому перекладають російською. Тож не може заперечити щодо висунутих звинувачень. І взагалі, вважає Астанов, справу проти нього навмисне фабрикують, а незрозуміла для нього українська тільки цьому сприяє.

Прокурор заперечив проти такого клопотання, оскільки вважає, що обвинувачений хоче просто затягнути справи. І подав суду копію листа, який надсилали в посольство Туркменістану щодо затримання Єльдара Астанова.

Також підозрюваний у вбивстві попросив суд заборонити ЗМІ відвідувати засідання. Каже, що не вимагає закритого процесу, але присутності журналістів не хоче. Мовляв, ЗМІ погано впливають на його життя та репутацію, бо називають його вбивцею, хоч його вина ще не доведена. А також - психологічно тиснуть на нього у залі суду. На думку Астанова, увага ЗМІ також паплюжить пам'ять померлої болгарської студентки Елі Дішлі. Зокрема, й через висвітлення в пресі деталей обвинувального акту, де прокуратура описує обставини її смерті в деталях. Втім, суддя Руденко зауважив, що законодавство України чітко прописує у яких справа суд може бути закрити і його випадок під нього не підпадає. Тож заборонити ЗМІ відвідувати засідання суд не може. У підсумку, суддя оголосив перерву до 25 червня.

Як відомо, студентку з Болгарії, що зникла в Івано-Франківську в останній день весни, знайшли мертвою. Поліція відкрила кримінальне провадження за статтею 115 (навмисне вбивство). Поліцейські також затримали ймовірного вбивцю - її хлопця.

Під час обрання запобіжного заходу підозрюваний заявив, що проти присутності преси. Інакше відмовляється давати свідчення. Опісля підозрюваний заявив, що не вбивав дівчину, а знайшов її вже мертвою. У підсумку, Івано-Франківський міський суд виніс рішення про обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Підозрюваний оскаржив рішення в апеляційному суді, проте суд залишив рішення першої інстанції без змін.

Нагадаємо, подруга повідомила, що дівчина зникла після зустрічі з хлопцем-турком, який часто її бив. Ввечері 12 травня стало відомо, що на Прикарпатті імовірно знайшли тіло зниклої студентки з Болгарії. Наступного дня в поліції повідомили , що тіло дівчини запхали у валізу та втопили в озері. Опісля слідчі розповіли жахливі деталі вбивства студентки з Болгарії.

До теми: засідання відклали через неявку перекладачів.

Ще один адвокат відмовився захищати вбивцю болгарської студентки

Підозрюваний у вбивстві болгарської студентки відмовився свідчити