Поліція та ОПОРА розповіли, як проходив процес виборів на Прикарпатті


Сьогодні, 1 квітня, в Івано-Франківську спостерігачі ОПОРИ та поліція Прикарпаття розповіли, про порушення виборів на Прикарпатті.

Упродовж дня голосування спостерігачі ОПОРИ фіксували незаконну агітацію в місті та області - це маніпулятивні білборди з написами накшталт "Думай", "Змінюй" та "Постав галочку-закрий їм лавочку", інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

Як пояснив координатор спостереження ОПОРИ за виборами на Івано-Франківщині Богдан Морикіт, встановити, що ці білборди є агітацією важко, адже на них немає згадки імені чи прізвища кандидата, однак використовується стилістика та кольори агітаційних компаній кандидата Петра Порошенка, Юлії Тимошенко та Володимира Зеленського.

Зокрема, як розповідає Морикіт, на початку дня ОПОРІ стало відомо про ситуацію у Рожнятівському районі.

"У селі Князівське виявили порушення у роботі виборчих комісій - 690 зіпсованих позначкою "вибув" бюлетенів на виборчій дільниці. Якби не реакція членів ОВК та ЦВК, то швидше за все, ці люди не змогли б проголосувати",- розповідає координатор.

Також спостерігач пригадав про порушення на виборчій дільниці у селі Кадобна Тисменицького району. Там, на 60 заяв бажаючих проголосувати "на дому" була видана одна спільна довідка від лікаря.

Крім того, ОПОРА зафіксувала перешкоджання у роботі спостерігачів з боку членів виборчих комісій, (у селі Малий Гвіздець, що на Коломийщині, та в Івано-Франківську) а також перешкоджання виборцю проголосувати (Івано-Франківськ).

Станом на 12:00 зафіксовано одне порушення у селі Фастовець Коломийського району. ДВК №260361 заповнила всі 75 примірників протоколів, їх відправили на уточнення, але члени комісії не мають на чому уточнювати. За рекомендацією ЦВК актом прийому-передачі бланки протоколів мають перекинути з іншої дільниці. Наразі знайшли один чистий протокол, а потрібно два.

У свою чергу, очільник прикарпатської поліції Володимир Голубош зазначив, що поліція продовжує працювати посилено.

"Прикарпатська поліція продовжує нести службу у посиленому режимі. Всі дільниці були відкриті і закриті вчасно. На території області до нас надійшло 25 повідомлень про порушення виборчого законодавства: 11 - Івано-Франківськ, 4 - Калуш, по два у Надвірній, Косові, Коломиї. Тисмениця, Городенка, Рогатин та Галич - по одному",- пояснює Голубош.