Портрет на тлі гір: На Верховинщині завершили зйомки фільму про життя селян


Кінокомпанія «Т.Т.М.» представила Держкіно завершений виробництвом документальний фільм «Портрет на тлі гір».

Кінопроект цієї стрічки став одним із переможців Десятого конкурсного відбору Держкіно і отримав державну фінансову підтримку розміром 1 млн 157 тис. 200 грн, що і складає загальну вартість виробництва фільму, пише Бліц-Інфо.

Режисером, автором сценарію та оператором стрічки є Максим Руденко, продюсером – Андрій Границя.

За визначенням автора картини, «Портрет на тлі гір» – це фільм-портрет часу та місця. Це мозаїка з історій життя мешканців гуцульского села Криворівня Верховинського району, дух місця, зв'язок сьогодення і минулого, яке залишилось на фотографіях Параски Плитки-Горицвіт (1927-1998) – народної письменниці, поетеси, художниці, філософині, етнографки та фотографині.

Після 10 років ув'язнення в сталінських таборах Параска Плитка-Горицвіт вирішила взяти до рук фотокамеру. Впродовж 30 років вона знімала людей і місце, де жила. У 1998 році фотограф померла, а негативи її робіт довгий час вважалися загубленими. Проте кілька років тому була знайдена коробка з цими фотонегативами. Після реставрації й оцифрування матеріалів, з небуття з’явилися постаті людей минулої епохи, а також цілий пласт історії гуцульського села, детально зафіксований на фотокамеру.

Читайте Бліц-Інфо в FacebookTelegram та Twitter. Тільки найважливіші новини!