Прокуратура вимагає у Халаменди повернути державну землю у власність лісгоспу


У Тисменицькому районному суді 11 лютого 2020 року буде слухатися справа про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою біля села Рибне.

Прокуратура Івано-Франківської області роками судиться з місцевим кримінальним елементом Ігорем Халамендою, відомим на прізвисько "Бура", щодо кількох гектарів лісу в урочищі «Рибне», поруч з Івано-Франківськом. Проте сам Халаменда не спішить повертати землю у власність лісгоспу, пише Фіртка.

Дана земельна ділянка біля села Рибне уже майже 10 років є предметом судових спорів між Халамендою та прокуратурою Івано-Франківської області.

Ще у квітні 2005 року Ігор Халаменда викупив в Івано-Франківської обласної профспілки працівників підприємств «Прикарпаття» базу відпочинку у лісі поблизу села Рибне Тисменицького району. Як стало відомо із матеріалів судових справ, викуплена база відпочинку – це один невеличкий цегляний будиночок, три дерев’яні будівлі та альтанка. Ці споруди займають загальну площу 0,03 га.

Рибненська сільська рада у липні того ж року надала для обслуговування викуплених будівель земельну ділянку площею аж 3,03 га в оренду на 49 років з правом викупу.

На цій ділянці тодішній депутат Івано-Франківської міськради від Партії регіонів Халаменда встиг облаштувати приватне обійстя.

Особняк, збудований Халамендою

Виявилося, що дана земельна ділянка знаходиться в державній власності і законним користувачем є ДП «Івано-Франківське лісове господарство». Тому у 2011 році прокурор Тисменицького району звернувся у суд в інтересах ДП «Івано-Франківське лісове господарство» про визнання недійсним договору оренди та повернення земельної ділянки до лісового фонду. Прокурор вбачав, що Рибненська сільська рада перевищила свої повноваження, передавши чужу земельну ділянку в оренду Ігорю Халаменді.

Свій позов прокурор Тисменицького району обґрунтовував тим, що земельна ділянка знаходиться у державній власності. А згідно з розпорядженням Івано-Франківської ОДА, постійним лісокористувачем спірної земельної ділянки являється ДП «Івано-Франківське лісове господарство». Згідно з законом, земельні ділянки із земель державної власності передаються у власність або у користування у межах сіл для всіх потреб районними державними адміністраціями.

Крім того, спірна земельна ділянка надана в оренду з правом викупу, тобто з правом переведення землі з державної власності у приватну, що суперечить вимогам ряду статей Земельного кодексу України.

«Всупереч нормам законодавства, Рибненська сільська рада з перевищенням своїх повноважень прийняла незаконне рішення про вилучення у Івано-Франківської обласної профспілки працівників підприємства «Прикарпаття» земельної ділянки, що належить до земель лісового фонду, площею 3,03 га, з яких 0,8870 га землі природно-заповідного фонду, та передачу її в оренду», - йдеться в позові прокурора.

Процес тягнувся майже півтора року. Зрештою, 8 травня 2012 року Тисменицький районний суд скасував рішення Рибненської сільради, визнав недійсним договір оренди та зобов’язав Халаменду повернути землю законному користувачу ДП "Івано-Франківське лісове господарство".

Суд зобов'язав Халаменду привести земельну ділянку, на якій відсутні об'єкти нерухомого майна, у придатний для використання стан та повернути її у користування постійному лісокористувачеві - ДП «Івано-Франківське лісове господарство».

Та несподівано в листопаді 2014 року адвокат Халаменди звернувся з заявою до Тисменицького районного суду про перегляд вказаного вище рішення за нововиявленими обставинами. Дана заява була мотивована тим, що спірна земля належить до земель Рибненської сільської ради, а не до земель лісгоспу.

Ця справа в Тисменицькому суді потрапила на розгляд до судді Руслана Струтинського. Той прийняв до уваги аргументи заявника і 26 січня 2015 року скасував попереднє рішення та повернув землю Ігорю Халаменді.

Але вже 17 березня 2015 року Апеляційний суд Івано-Франківської області скасував необгрунтоване рішення судді Струтинського та задовільнив апеляційну скаргу Першого заступника прокурора Івано-Франківської області. Так земельна ділянка знову перейшла у власність лісництва.

А на це рішення Руслана Струтинського звернули увагу навіть в Генеральній прокуратурі. В його діях Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя встановила склад дисциплінарного проступку. Бо «нововиявлені факти», на основі яких прийняв рішення суддя, були, насправді, уже досліджені судом.

Тож прокуратура таки відстояла земельну ділянку біля села Рибне, а Халаменда мав повернути землю. З липня 2015 року на виконанні Державної виконавчої служби Тисменицького районного управління юстиції знаходився виконавчий лист.

Через рік, 14 березня 2016 року старший державний виконавець звернувся в суд із заявою, у якій просив роз’яснити, яку саме земельну ділянку слід повернути згідно з рішенням суду, її місце розташування, адресу, цільове призначення, площу; який стан вважатиметься придатним для використання земельної ділянки; порядок вчинення дій або утримання від вчинення дій щодо об’єктів нерухомості, розташованих на даній земельній ділянці; який стан вважатиметься придатним для використання водних об’єктів, які розташовані на даній земельній ділянці.

Оскільки на спірній земельній ділянці знаходяться викуплені об’єкти нерухомості, 14 квітня 2016 року Тисменицький районний суд ухвалив рішення та роз’яснив, що поверненню підлягає земельна ділянка, розташована за адресою: вул. Довженка, 141а, с. Рибне Тисменицького району Івано-Франківської області, площею 2,9985 га.

В ухвалі суду зафіксовано, що земельна ділянка перебуває у державній власності, відноситься до земель лісогосподарського призначення, до складу якої входять землі природно-заповідного фонду, яка має бути приведена у стан, придатний для використання як для земель лісогосподарського призначення та земель природно-заповідного фонду.

То ж земля мала бути передана законному користувачеві – ДП «Івано-Франківське лісове господарство». Але Ігор Халаменда досі так і не виконав рішення суду. Його юристи затягують виконання рішення суду та намагаються ухилитися від його виконання.

Саме тому Перший заступник прокурора Івано-Франківської області звернувся з позовом до Тисменицького районного суду про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою біля села Рибного, яка належить ДП «Івано-Франківське лісове господарство».

«Усунути перешкоди у користуванні ДП «Івано-Франківське лісове господарство» земельною ділянкою площею 2,9985 га, яка розташована за адресою: вул. Довженка, 141а, с. Рибне Тисменицького району Івано-Франківської області, шляхом демонтажу огорожі за його рахунок, - йдеться в позові прокурора.

27 червня 2017 року Тисменицький районний суд відкрив провадження у справі.

Аби затягнути судовий розгляд та не виконувати рішення суду, адвокат Ігоря Халаменди подав позов з проханням призначити у даній справі судову земельно-технічну експертизу, щоб визначити, яку саме площу землі необхідно для обслуговування викупленого майна. 14 березня 2019 року суддя Марія Хоминець Тисменицького районного суду погодилася з доводами адвоката та постановила провести відповідну експертизу.

Та перший заступник прокурора Івано-Франківської області подав апеляцію. А 22 квітня 2019 року Апеляційний суд Івано-Франківської області задовільнив апеляційну скаргу прокурора.

«… суд першої інстанції дійшов помилкового висновку про наявність підстав для задоволення клопотання про призначення по справі земельно-технічної експертизи, через те, що питання визначення площі та конфігурації земельної ділянки, необхідної відповідачу для обслуговування викуплених будівель бази відпочинку не є предметом доказування в даній справі», - йдеться в рішенні Івано-Франківського апеляційного суду.

Наступне слухання справи за позовом першого заступника прокурора Івано-Франківської області про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою біля села Рибне відбудеться у вівторок, 11 лютого в Тисменицькому районному суді.

Про розвиток подій та результати судових засідань читайте у наших наступних матеріалах.