Що варто побачити туристу в Івано-Франківську? ТОП-7 цікавих місць


Івано-Франківськ - невелике місто з цікавою історією. Зазвичай туристи називають його "воротами" до Карпат, адже тут залишаються ненадовго. Втім у місті є багато цікавого.

Треба зауважити, що часом навіть місцеві жителі не знають, чим здивувати гостей. Перше, що спадає на думку кожному - це славнозвісна "стометрівка". Так в Івано-Франківську називають пішохідну частину вулиці Незалежності від Вічевого майдану до перехрестя Незалежності-Вагилевича. Прогулючись нею, вас зачарують вуличні музиканти, затишні кафе та ресторани, а також дух старовинних будинків. Однак, не лише стометрівкою славиться Івано-Франківськ. Кореспондентка Бліц-Інфо зібрала ТОП-7 місць, де потрібно побувати кожному.

Ратуша та її оглядовий майданчик

Ратуша — будинок у центральній частині Івано-Франківська, на площі Ринок. Це одна з трьох ратуш в Україні, збудованих у стилі конструктивізму. ЇЇ висота - 49,5 метрів.

У 2016 році тут облаштували оглядовий майданчик, з якого Івано-Франківськ можна побачити на долоні. Минулоріч сюди піднялись понад 18 тисяч людей. Тож не проґавте шанс відвідати майданчик, де відкриваються чудові панорами.

Результат пошуку зображень за запитом Оглядовий майданчик на ратуші

Вартість підйому на майданчик - 20 гривень з особи. Зверніть увагу, що ця атракція працює з 10:00 до 20:00 години (обід -  з 12.45 до 13.30) Останні відвідувачі можуть піднятись о 19.30. 

Майдан Шептицького та його пам'ятки

Майдан Шептицького в Івано-Франківську щороку гостинно зустрічає тисячі туристів. Це атмосферне місце було назване на честь Андрія Шептицького, адже він зробив чимало для міста. Саме тут розташований і пам'ятник митрополиту, який встановили у 2015 році. 

На площі є одразу три пам'ятки архітектури національного значення (загалом їх у Франківську п'ять - ред.). А саме, Костел Пресвятої Діви Марії, де зараз розміщується музей мистецтв Прикарпаття, Колегія єзуїтів, де сьогодні морфологічний корпус Івано-Франківського медичного університету та Катедральний собор Воскресіння Христового. 

Читайте також: Де в Івано-Франківську вже можна зустріти весну. ТОП-5 місць

Також тут ви можете споглядати ковані скульптури, які подарували місту майстри з багатьох країн світу на щорічному фестивалі "Свято Ковалів". Зокрема, це "Арка Дружби". Над кованим шедевром працювали майстри 13 країн світу. Вона встановлена на території,­ де 350 років тому оселилися українські, польська, єврейська та вірменська­ громади. Тому на арці назва Станіславі­в написана 4-ма мовами цих громад.

Крім того, якщо перейти через арку на вулицю Низову, ви побачите ще два ковальскі витвори - символ міста галку, яка сидить на ліхтарі та ковану карусель.

Пов’язане зображенняМайдан Шептицького

Бастіон і фортечний провулок

Якщо у вас залишилось до поїзда чи маршрутки дві-три години, то ідеальне місце проведення - фортечна галерея "Бастіон". Вона знаходиться поруч з однією з історичних пам'яток Івано-Франківська — залишками міського фортечного муру. 

"Бастіон" складається з тераси для прогулянок і галереї. Галерея вміщує кав’ярню, ресторан, галерею сучасного мистецтва "Арт на Мур", магазини кераміки, одягу, ювелірних прикрас та інші крамниці товарів сувенірно-подарункової групи. У галереї відбуваються змінні виставки фотографій, живопису, графіки, скульптури тощо. А на площі відбуваються різноманітні фестивалі, зокрема міжнародний фестиваль "Свято ковалів", про який ми згадували вище.

Пов’язане зображенняФортечна галерея "Бастіон"

На День незалежності у 2016 році з урочистостями відкрили цікаву туристичну атракцію - відновлений Фортечний провулок. Руїни фортеці – це єдиний вцілілий південно-західний бастіон Станиславівської фортеці та каземати.

Читайте також: Мандрівка в минуле: Як змінився фортечний провулок за чотири місяці

Раніше фортечний провулок повністю реконструювали. Комунальники оновили фасади прилеглих будинків, виклали бруківку на пішохідній зоні. Ця історична пам’ятка архітектури стала окрасою Івано-Франківська та однією з туристичних атракцій для гостей міста.

Результат пошуку зображень за запитом Фортечний провулок

Японський куточок у парку Шевченка та міське озеро

Парк культури та відпочинку імені Т. Г. Шевченка розташований між вулицями Гетьмана Мазепи та Чорновола. Щороку це місце змінюється на краще, що ще більше приваблює франківців та гостей міста.  У 2017 році у парку Шевченка з'явилась ціла алея японських вишень. А нещодавно у парку завершили монтувати японську альтанку з підсвіткою, а на озерці поблизу облаштували міні-фонтан.

Цікавинкою і особливістю парку є також "Камінь любові". Чимало молодят у день свого весілля приходять у парк, аби на щастя доторкнутися до нього. Камінь привезли з Кани, невеликого містечка в Галілеї, саме звідти, де Ісус благословив наречених.

Неподалік парку знаходиться міське озеро, де розташований "Острів кохання", який є символом справжнього та вічного кохання. 

Читайте також: Як ентузіасти будують середньовічні човни, аби спустити їх на міське озеро Франківська

Додамо, що незабаром франківські ентузіасти планують облаштувати на міському озері  будівельний майданчик "Середньовічної корабельні". Кожен охочий зможе долучитись до творення двох кораблів - руського та скандинавського типів. На території проекту також облаштують ремісничі майстерні, в яких проводитимуться майстер-класи для дітей та дорослих.

Результат пошуку зображень за запитом Японський куточок у парку Шевченка

Палац Потоцьких

Палац Потоцьких - ще одна пам'ятка архітектури Івано-Франківська. Комплекс палацу був збудований у 1672—1682 рр. і добудовувався у 1980-х. Його звів польський коронний гетьман Анджей Потоцький для себе і родини. Він використовувався спершу, як місце проживання власників Станиславова, а згодом упродовж десятиліть — як військовий госпіталь. У радянські часи тут діяв військовий госпіталь.

Цьогоріч тут почали порятунок. Тепер попереду тривалий процес відновлення історичного для міста комплексу. А поки Палац готується стати культурною «меккою» Франківська, тут проводять різноманітні заходи. Кіно просто неба, "Свято ковалів", дитячі майстер-класи. Додамо, що До Дня міста, в рамках фестивалю "Карпатський простір"в Палаці Потоцьких запланували незвичайну подію - відкриття музею історії міста. Хто будував будинки в Франківську, які події тут відбувались, які люди тут жили - всі факти, історії, легенди, міфи, спогади старожил, артефакти можна буде знайти в залах музею.

Читайте також: Кахлі та плитку: Франківців закликають подарувати Музею міста старовинні скарби

Пов’язане зображенняВхід у Палац Потоцьких

Місто кованих скульптур

Щороку Івано-Франківськ збагачується. Традиційно на Міжнародному фестивалі "Свято Ковалів", який проводиться до Дня міста і триває декілька днів, всі учасники спільно кують фігуру, яку потім дарують місту за гостинність та привітність мешканців. 

Читайте також: ТОП-5 кольорових дверей Івано-Франківська, повз які неможливо пройти без "ОВВА"

Такі ковані скульптури, виготовлені протягом свята, останніми роками урочисто відкриваються на початку наступного Міжнародного фестивалю, і таким чином, місто вже має декілька оригінальних пам'ятників. Ось найвідоміші:

  • Триметрове металеве «дерево щастя» та букет майстрів ("стометрівка")
  • Великоднє сонце (Вали)
  • Дерево життя (площа Ринок)
  • «У рамках ковальських традицій», іншими словами кована фоторамка (сквер Руської трійці)
  • Коло Ковальських Кілець (вулиця Низова)
  • Кована Галка (вулиця Низова)
Результат пошуку зображень за запитом Кована Галка

Читайте нас в FacebookTelegramInstagram та TwitterТільки найважливіші новини!