Соціологічний портрет туриста: Хто і де відпочиває на Прикарпатті


Сьогодні, 25 лютого в Івано-Франківську презентували результати соціологічного дослідження під назвою «Туристи та екскурсанти Івано-Франківської області – 2018»

Соціологічне дослідження присвячене моніторинговому вивченню сфери туризму Івано-Франківської області у 2018 році, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

Як розповіла заступник голови обласної державної адміністрації Марія Савка, основне завдання заходу - зрозуміти в якому напрямку розвивати туристичний потенціал Прикарпаття.

"Одне з головних завдань сьогодення - соціально-економічний розвиток туризму на Івано-Франківщині. Прикарпаття посідає друге місце за прозорістю введення бізнесу. У розвитку промисловості другий рік поспіль ми також є лідерами. Однак думати, як буде розвиватись туристична галузь теж важливо. Потрібно знати, хто наш турист, скільки коштів витрачає, що його цікавить. Це допоможе нам визначитись, де поставити акценти",- розповідає чиновниця.

Зокрема, Савка додає, що туристична галузь Прикарпаття рухається вперед. Кількість туристів у 2014 році складала 1,6 мільйона людей, у 2018 - 2,2 мільйона.

Докторант кафедри соціології Ольга Максимович зауважила, що соціологічне дослідження базувалося на відповідях 1200 респондентів.

"Впродовж дня звичайний турист витрачає в середньому 1260 гривень, іноземець - вдвічі більше. Найбільше коштів відвідувачі Прикарпаття платять взимку, до 1600 гривень. Середня тривалість перебування - 3-4 дні. Близько половини туристів подорожують парами, 64% повторно відвідували регіон, 45% - це екскурсанти, які приїжджають на день. За статтю переважають жінки",- розповідає соціолог.

За словами Максимович, туристи найдовше зупиняються в Рожнятівському та Надвірнянському районах, а також у Яремче, Коломиї, Калуші та Бурштині.

"Якщо говорити звідки приїжджають найбільше, то це Київ - 22,5% людей. Кожен десятий нами опитаний - іноземець. Найчастіше - це туристи з Польщі, США, Литви, Канади, Румунії, Росії, Італії, Чехії, Німеччини та Молдови",- додає соціолог.

Читайте Бліц-Інфо в FacebookTelegram та Twitter. Тільки найважливіші новини!