Спостерігачі ОПОРИ змусили «півсела» на Івано-Франківщині піти додому за паспортами


У двох селах на Івано-Франківщині виборці намагались проголосувати без паспортів.

 Про це повідомили спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

У селі Белелуя, Снятинського району на дільниці №260768 спостерігачка ОПОРИ зауважила, що велика кількість виборців збирається голосувати без паспортів. Один із виборців, намагався отримати бюлетень без паспорта, хоч, як виявилося пізніше, мав документ при собі. Після втручання спостерігачки члени комісії звернулись до людей з проханням принести документи.

Схожа ситуація, за словами спостерігачки, трапилась на дільниці №260705, у селі Потічок, Снятинського району. Чимало виборців приходили без паспортів й намагались отримати бюлетені. Після того, як спостерігачка звернула увагу голови комісії на можливе порушення, голова ДВК зробила оголошення, що виборці повинні голосувати лише після пред’явлення паспортів. Виборці змушені були піти додому за документами, каже спостерігачка.

Згідно із Законом виборець може проголосувати лише після пред’явлення документа, який засвідчує його особу. Таким документом для голосування на звичайній виборчій дільниці є паспорт громадянина України, наголошує Богдан Морикіт, координатор спостереження ОПОРИ за виборами в Івано-Франківській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.