Туристи оцінили Івано-Франківщину на "добре"


81% гостей отримали позитивне враження від відпочинку, а 79% порекомендують Івано-Франківську область в якості туристичної дестинації своїм друзям і знайомим.

Індекс туристичної привабливості Івано-Франківської області склав 4,1 бали з 5. Як повідомив начальник Управління туризму Івано-Франківської обласної державної адміністрації Віталій Передерко, про це свідчать результати моніторингового соціологічного дослідження туристичної індустрії на території регіону, пише  zruchno.travel.

Найбільш поширений на Прикарпатті – культурно-пізнавальний туризм (40%). Значно менший сегмент становить діловий туризм (6%), науково-освітні подорожі і релігійний (3%).

Саме багатій природній і культурній спадщині регіону туристи поставили високий бал (4.46 з 5). Крім того, гості Прикарпаття високо оцінили рівень сервісу (4,32 бали з 5) і безпеки (4,29 бали з 5), а також туристичну інфраструктуру (4,27 бали з 5).

При цьому, цінову політику в регіоні оцінили не так високо (4 бали з 5), а територіальну доступність Прикарпаття і зовсім на 3,86 бали. Респонденти позиціонують Прикарпаття як автентичну (4,3 бали з 5) і толерантну дестинацию (4,2 бали з 5). А ось рівень інноваційності області оцінили тільки на 3,5 бали.

Варто відзначити, що 81% гостей отримали позитивне враження від відпочинку, а 79% порекомендують Івано-Франківську область в якості туристичної дестинації своїм друзям і знайомим.

Зупиняються гості на Прикарпатті переважно на 3-4 дні. Найбільш відвідувані місця – Яремче, Верховинський район, Івано-Франківськ та Коломия. Туристи витрачають на відпочинок в середньому 1260 гривень в день. При тому українці – 1200 гривень, а іноземці майже вдвічі більше – 2200 гривень. Як показали дослідження, 88% туристів на Прикарпатті – громадяни України.

Найвищі середньодобові витрати відвідувачів зафіксовані взимку – 1600 гривень. Найбільше туристи витрачали на проживання (480 грн) і харчування (420 грн), Найменше – на сувеніри (250 грн). Важливо, що 41% гостей не витрачали кошти на розваги, 43% – на покупки, 30% – на сувеніри.

Найчастіше для поселення гості Івано-Франківської області вибирали готелі (52%) і садиби (26%), для харчування – ресторани (53%) і домашню кухню в садибах (30%).

Найбільш поширеними видами дозвілля респонденти назвали екскурсії (56%), відвідування розважальних закладів (53%) і активний відпочинок (45%).

Нереалізованим залишається потенціал Прикарпаття як регіону подієвого туризму. Частка подієвого туризму становить 5,8%, хоча 83% відвідувачів знають щонайменше одну подію, яка відбувається на території області.

Методологія проведеного дослідження – синтетична, із застосуванням як кількісного, так і якісного підходів. Кількісний підхід реалізований шляхом письмового анкетування та особистого інтерв’ю. Вибірка дослідження (1200 одиниць аналізу) відображає відвідувачів Івано-Франківської області за ознаками адміністративного поділу регіону, характеру перебування та громадянства. Також, дослідження проводилося з урахуванням сезонного розподілу інтенсивності туристичного потоку на Прикарпатті. Похибка дослідження з ймовірністю 0,95 не перевищує 2,9%. Якісний підхід реалізований методом фокус-групової дискусії експертів туристичної індустрії регіону.