В Апеляційному суді пояснили, чому випустили Астанова з СІЗО


У середу, 24 липня, за рішенням Апеляційного суду Івано-Франківської області підозрюваному у вбивстві студентки з Болгарії Ельдару Астанову змінили запобіжний захід.

Тепер підозрюваний у вбивстві чекатиме вироку суду під домашнім арештом та носитиме електронний браслет.

У пресслужбі апеляційного суду пояснюють, що "окрім явного порушення розумних строків тримання під вартою під час судового провадження є й істотні процесуальні недоліки. Так, особа, яка тримається під вартою заперечує, що їй висунуто обвинувачення. А обвинувальний акт містить словосполучення «обґрунтовано підозрюється». Можлива відсутність висунутого обвинувачення може поставити під сумнів майбутнє судове рішення", - зазначають у пресслужбі.

У суді вважають, що клопотання сторони обвинувачення про продовження строків тримання під вартою у документарному вигляді, яке повинно бути здійснене в порядку гл. 18 КПК України, також відсутнє. Така пасивна позиція обвинувачення привела до аналогічної позиції суду.

"Ухвала суду унаслідок цього невмотивована і формальна, вона не містить ні фактів ні правових висновків із них щодо того, які саме обставини потребують утримання особи під вартою, окрім тяжкості обвинувачення, і чому цілодобовий домашній арешт не зможе забезпечити належну поведінку до остаточного судового рішення. У разі визнання особи винуватою, до неї буде застосовано відповідну санкцію, передбачену законом", - наголошують у суді.

У суді також спираються на те, що дата можливого остаточного рішення суду першої інстанції невідома. До тих пір необґрунтоване тримання під вартою Конвенція і Європейський суд оцінюють як порушення прав людини.

Як відомо, студентку з Болгарії, що зникла в Івано-Франківську в останній день весни, знайшли мертвою. Поліція відкрила кримінальне провадження за статтею 115 (навмисне вбивство). Поліцейські також затримали ймовірного вбивцю - її хлопця.

Під час обрання запобіжного заходу підозрюваний заявив, що проти присутності преси. Інакше відмовляється давати свідчення. Опісля підозрюваний заявив, що не вбивав дівчину, а знайшов її вже мертвою. У підсумку, Івано-Франківський міський суд виніс рішення про обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Підозрюваний оскаржив рішення в апеляційному суді, проте суд залишив рішення першої інстанції без змін.

Нагадаємо, подруга повідомила, що дівчина зникла після зустрічі з хлопцем-турком, який часто її бив. Ввечері 12 червня стало відомо, що на Прикарпатті імовірно знайшли тіло зниклої студентки з Болгарії. Наступного дня в поліції повідомили , що тіло дівчини запхали у валізу та втопили в озері. Опісля слідчі розповіли жахливі деталі вбивства студентки з Болгарії.

До теми: Захисник підозрюваного у вбивстві болгарської студентки заявив про відвід прокурору

Суд щодо вбивства болгарської студентки вкотре перенесли, бо захворіли перекладачі

У підозрюваного в вбивці болгарської студентки новий адвокат. Суд знову перенесли

У справі вбивства болгарської студентки розшукують свідків

Суд у справі про вбивство болгарської студентки знову перенесли

Вбивство студентки з Болгарії: У суді свідок розповів, як позбувались тіла дівчини

Справа про вбивство болгарської студентки: Суд знову відклали

Вбивство болгарської студентки: Свідок розповіла про події того вечора

Підозрюваний у вбивстві туркмен у всіх своїх бідах звинувачує журналістів

Засідання відклали через неявку перекладачів.

Ще один адвокат відмовився захищати вбивцю болгарської студентки

Підозрюваний у вбивстві болгарської студентки відмовився свідчити