Вибори 2019: Хто з прикарпатців балотуватиметься до парламенту в 84 окрузі


Вже за два місяці, 21 липня заплановані позачергові вибори до Верховної ради.

Оскільки рішення президента про розпуск Ради оскаржили в Конституційному суді, бути чи не бути позачерговим виборам стане відомо 11 червня. Проте, деякі кандидати вирішили не чекати на рішення суду і вже почали реєструватися в ЦВК та активно агітувати на округах.

Тож кореспондентка Бліц-Інфо вирішила з’ясувати, хто на Прикарпатті балотуватиметься до парламенту.

За нашими джерелами, на окрузі №84 з центром у Тисмениці (місто Бурштин, частина міста Івано-Франківська (приміські села), Тисменицький, Тлумацький райони, частина Галицького району) вже планують висуватися як мінімум вісім кандидатів. 

Перший, хто вже встигнув зареєструвати свою кандидатуру в ЦВК, став відомий спортсмен Роман Вірастюк, який іде самовисуванцем.

Варто зауважити, що Роман Вірастюк вже тричі балотувався до рад різного рівня. Зокрема, в 2002 балотувався по мажоритарні до Івано-Франківської міської ради 4-го скликання від Блоку "Наша Україна". В 2014 пробував сили на мажоритарному окрузі до Верховної Ради 8-го скликання від партії «НАРОДНИЙ ФРОНТ». Вже через рік, у  2015 балотувався по мажоритарні до Івано-Франківської обласної ради 7-го скликання від БПП. Втім жодного разу не став депутатом.

З 1980 по 2005 рік Роман Вірастюк займався легкою атлетикою (штовхання ядра). Учасник трьох Олімпійських ігор (Атланта – 1996, Сідней – 2000, Афіни – 2004 рік). З 2005 року очолював Головне управління у справах молоді та спорту Івано-Франківської обласної державної адміністрації. Пізніше, працював на телепроектах. Починаючи з 2016 року працює керівником Відділу олімпійських видів спорту в Міністерства молоді та спорту України. Роман Вірастюк одружений, має двох синів.

Також, за даними Бліц-Інфо, планує боротися у цьому окрузі за парламентське крісло діючий нардеп Михайло Довбенко.

Нагадаємо, Довбенко був обраний до парламенту у  2015 році від Блоку Петра Порошенка на цьому ж окрузі, член однойменної партії. У 2014 році - керівник передвиборчого штабу Петра Порошенка в Івано-Франківській області на президентських виборах. Слід зазначити у 2012 році балотувався до Верховної Ради від партії “Українська платформа “Собор” 14 номером у списку, а у 2006 та 2007 роках - від блоків “Наша Україна” та “Наша Україна - Народна Самооборона”.

У 2002 році балотувався до Верховної Ради за 166 округом (Тернопільська область) як самовисуванець. Також балотувався до Тернопільської обласної ради як самовисуванець. Був членом Української народної партії “Собор”.

У 1999-2014 роках був директором “Інституту відкритої політики”. З 1991 до 1999 року обіймав керівні посади у різних банківських установах.

1989-1991 роки - завідувач відділу організаційно-партійної роботи Івано-Франківського обкому КПУ.

Зробить четверту спробу потрапити в парламент і свободівець Василь Попович. Наразі Попович є депутатом обласної ради від ВО «Свобода» та директором ТзОВ "Ворк Старт".

Як відомо, у 2010 році був обраний депутатом Івано-Франківської обласної ради 6-го скликання по списку ВО «Свобода». В 2012 та 2014 роках балотувався до Верховної Ради 7 і 8-го скликання по списку ВО «Свобода». У 2014 році також висувався кандидатом по цьому ж мажоритарному окрузі. Проте жодного разу Василю Поповичу не вистачало голосів, щоб пройти у парламент. З 2015 року є депутатом Івано-Франківської обласної ради.

Вирішив повернутися в парламент і депутат Івано-Франківської облради Роман Ткач. Як відомо, у політиці Ткач з 1990 року, коли був обраний головою виконкому Ямницької сільради. В 1994 - 1995 роках був головою ради і виконкому Тисменицької райради. В 1995 - 2002 - голова Тисменицької райдержадміністрації. Опісля у 2005 - 2007 роках був головою Івано-Франківської ОДА. Кількаразовий депутат Івано-Франківської обласної ради.

У 1998 Ткач був кандидатом в народні депутати України по партійному списку НРУ. На чергових виборах до Верховної ради України в 2012, включений до партійного списку ВО «Батьківщина». На позачергових виборах до Верховної ради України в жовтні 2014 року, включений до партійного списку «Блок Петра Порошенка». Проте обраний до парламенту був тільки двічі. Як народний депутат України 4-го скликання за виборчим округом № 88, висунутий Блоком Віктора Ющенка «Наша Україна», та як народний депутат України 6-го скликання від блоку Блоку «Наша Україна — Народна самооборона».  

Вперше балотуватиметься до парламенту і діючий депутат Івано-Франківської міської ради від «УКРОПу» Володимир Олійник.

У 2002 році балотувався самовисуванцем до Івано-Франківської міської ради 4-го скликання, втім програв вибори. Двічі депутат Івано-Франківської міської ради по списку «Нашої України».

Варто зауважити, що торік Володимир Олійник потрапив до переліку найбільших депутатів-прогульників міської ради.

Спробує свої сили і депутат Івано-Франківської обласної ради 7 скликання від ВО «Батьківщина» Андрій Іваськів.

Іваськів є директором ТзОВ "Енергетик Прикарпаття". Також він є членом виконавчого комітету Бурштинської міської ради. Варто зауважити, що Андрій Іваськів був визнаний найбагатшим депутатом Івано-Франківської обласної ради, за рівнем доходів у 2016 році.

Взяв приклад з колеги і депутат обласної ради від «Самопомочі» Богдан Станіславський.

Як відомо, депутат є директором ТзОВ "Станіславський", власником ТзОВ "ОБЕР-БУД" та співвласником обслуговуючих кооперативів "ОБЕР-БУД" і "ЦИРКОНІЙ", очолює ГО "ФАЙНІ ЯБКА 57".

І останній у нашому переліку Володимир Гергелюк, який йтиме від партії "Голос".

В 2012 році робив спробу потрапити до Верховної Ради 7-го скликання від партії «УДАР», але невдало. У 2015 балотувався до Івано-Франківської обласної ради 7-го скликання по списку партії «Народний контроль», але не пройшов.