Як протидіють порушенням виборчого процесу на Прикарпатті


Сьогодні, 13 лютого представники ОПОРА спільно з поліцією розповіли, як протидіють порушенням виборчого законодавства на Прикарпатті.

У січні спостерігачі ОПОРИ з поліцією на Прикарпатті почали фіксувати порушення виборчого законодавства, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

За словами координатора ОПОРИ в Івано-Франківській області Івана Маруняка, результатом співпраці стали 9 виїздів, під час яких перевірили низку білбордів кандидатів у Президенти.

"Регулярно ми проводимо спільні наради, для того, щоб підвищити ефективність співпраці. Перевірку ми здійснили у Франківську, Коломиї, Надвірній, Яремче, Снятині, Косові. До слова, днями ми запланували спільні заходи в районах",- розповідає Маруняк.

Йдеться про розміщення агітаційних матеріалів, які не містили необхідних вихідних даних. Зокрема, виявили білборди з порушеннями у таких кандидатів: Олег Ляшко, Андрій Садовий, Руслан Кошулинський, Анатолій Гриценко, Юлія Тимошенко та Олександр Шевченко.

У свою чергу, начальник управління поліції в Івано-Франківськіц області Володимир Голубош додав, що поліція працює посилено щодо порушення фактів виборчого процесу.

"Поліція є аполітичною. Ми відповідаємо на всі повідомлення про порушення фактів виборчого процесу. Сьогодні на території області зареєстровано 38 повідомлень про факти агітації. По них склали 19 протоколів, по 1 факту відбувся розгляд у суді, по десяти - проводиться перевірка. Це також регулярний моніторинг соціальних мереж, до слова, за останню добу було три повідомлення з мережі: що особа проводить агітацію й обіціяє за це гроші, теж було два факти про розповсюдження друкованої агітації. Йдеться про Калуш та Івано-Франківськ. Робота триває",- пояснює Голубош.

Координатор спостереження громадської мережі ОПОРА в Івано-Франківськіц області Богдан Морикіт додав, що з початку виборчої кампанії Франківщину відвідали п'ять кандидатів: Андрій Садовий, Руслан Кошулинський, Анатолій Гриценко, Віктор Кривенко, Володимир Зеленський, який виступив на вдвох концертах "95 Кварталу", однак прямої агітації не зареєстрували, та Юлія Тимошенко.