За день на продажі чорниць у Франківську можна заробити від 2100 гривень


У карпатських лісах з'явилися перші яфини (так у гірських селах—називають чорниці—авт.), які масово привозять на ринки. Скільки можна заробити, торгуючи власноруч зібраними чорними ягодами, журналістка дізнавалась на івано-франківському центральному ринку.

«Скільки коштує півлітра чорниць,--запитую у стрункої молодички. «40 гривень, пані, дешево віддаю, бо хочу додому швидко поїхати, завтра знову треба «йти в яфини»,--з посмішкою відповідає збирачка та продавчиня чорниць. Знайомимося. 28-річну жінку звати Уляна, живе у селі Стримба Надвірнянського району. Каже, що чорниці збирає з п’ятирічного віку. Щороку возить продавати до Івано-Франківська, нарікає на низькі ціни, але дорожче продавати не може, бо треба дотримуватися «цінового етикету»: не продавати дешевше чи дорожче, аніж на 2-3 гривні. 

«Чому треба ціну піднімати, чи чорниці в горах вже не ростуть?»,--дивуюся. «Чілідинко (так в карпатських селах називають поважну жінку—авт.) золота, чи ти знаєш скільки то потрудитися треба, коло тих яфин?,--сердито каже старша пані, яка торгує поруч.— Чи, думаєш, ягоди самі в кобівку (кошик для чорниць—авт.) скачут?». «А що ж такого треба робити?»,--не вгаваю. 

68-річна Василина Мохорук з Верховинщини розповідає, що, аби назбирати 10-літрове відро ягід, навіть досвідченим збирачам треба потрудитися 2-2,5 години. За чорницями вирушають о 05.00, йдуть у гори більше години. Бо добрі чорничники, де можна назбирати багато ягід, знаходяться на висоті від 500 метрів. У кожного досвідченого збирача чорниць є свої місця, про які вони нікому не розповідають, бо втратять заробіток. Збирають чорні ягоди чесницею — дерев’яним або металевим густим гребенем, позаду якого прикріплена продовгувата або квадратна коробочка. Ширина чесниці від 30 до 50 сантиметрів, відтань між зубцями—30-50 міліметрів, коробка вміщає від 2 до 5 літрів чорниць. Чесницею збирачі проводять по кущах чорниць, відтягують листочки вгору і «вичісують» дрібні ягоди, які потрапляють у коробку, що позаду гребінця. Коштують чесниці 180-300 гривень. Ціна залежить від розміру та пружності дротів. Найпружніші, найгустіші й найбільші—найдорожчі, бо в таких зубчики пружинять і чорниця не розлітається. Купляють чесницю раз на 5-7 років.

За день в середньому одна доросла людина може назбирати 20-30 літрів чорниць. Удома ягоди перебирають вручну. На 10-літрове відро витрачають 1,5 години. У райцентри або в область люди везуть продавати 3-4 10-літрові відра. Ціна за літр чорниць —70-80 гривень. Тобто приблизна сума денного виторгу—2100-3200 гривень. Чому приблизна, бо деколи чорниці віддають дешевше, а деколи продають і дорожче. Від цієї суми щоправда треба відняти 140-250 гривень за проїзд в обидва боки, 5-10 гривень слід заплатити за перевезення одного відра ягід в міжміському транспорті, 50 гривень — за місце на ринку і 50 гривень – на їжу. Отож від загальної суми треба відняти 255-390 гривень.

Загалом чистий прибуток за день торгівлі чорницями, за моїми приблизними підрахунками, становить 1845-2810 гривень.

До речі, коли за день всі чорниці не продають, то доводиться ночувати у рідних чи знайомих. Якщо таких немає, то повертаються з непроданими ягодами додому, бо добова оренда найдешевшої квартири, скажімо, в Івано-Франківську вартує —250 гривень.

Зазвичай горяни їздять торгувати 2-3 рази в тиждень. Хто не може їхати в обласний центр—продають чорницю в малих містечках. Там ціна за літр в середньому на 2-5 гривень дешевша, аніж в обласному центрі. Також багато людей здають ягоди оптом заготівельникам. Ціна за кілограм неочищеної чорниці — від 35 гривень за кілограм. За сезон—від середини червня до кінця липня за зібрані чорниці одна людина може заробити приблизно від 20 тисяч гривень. Щоправда скільки коштують фізичні затрати на збір чорної ягоди—порахувати неможливо.

Сабіна РУЖИЦЬКА, Експрес