Завжди онлайн: Чому франківці жертвують реальним життям заради лайків


Три мільярди людей в усьому світі, тобто близько 40% населення, користуються соціальними мережами. Втім, багато хто вибирає життя на онлайн-сцені і буквально замінює ним реальне життя.

Замість сніданку у них стрічка новин у Facebook, замість розмов за обіднім столом – фото в Instagram. Як то кажуть: не сфоткав – вважай цього не було. Вчені запевняють, залежність від соціальних мереж не слабкіше, ніж у курця від сигарет.

Тож як соцмережі впливають на наше життя, здоров’я, успішність, а також коли варто бити на сполох, в розмові з кореспонденткою Бліц-Інфо розповіла франківська психологиня Ольга Кукло.

За словами спеціаліста, проблема залежності від соцмереж є і вона перш за все пов’язана з бажанням красивого життя.

«Що ви бачите в  Instagram чи Facebook? Фото з відпочинку, гарні тіла і обличчя, та багато інших приємностей. Дивлячись на таке хочеться жити так само. В цьому полягає небезпека, адже люди вірять в «ідеальне» життя де є тільки яскраві моменти і не розуміють, що це картинка, яка немає нічого спільного з реальністю. Постійне споглядання на такі фото і пости змушує людину витісняти негатив, сум, невдоволення зі свого життя, адже хочеться бути схожим на ідеал. Вони не розуміють, що яскраві фото це не все життя і в тих, хто на фото усміхається та радіє життю також є проблеми, невдалі дні», - каже Кукло.  

Ольга Кукло пояснює, що соцмережі - це своєрідна втеча від реальності і необхідності брати відповідальність за своє життя.

«Для чого мені проживати реальне життя, якщо можна втекти в соцмережу, створити собі ідеальний образ і вірити в нього та представлятися ним перед іншими людьми. Ось у цьому і полягає основна фішка - що я можу показати себе таким, як я хочу. Це сміливість показати, яким я є насправді. Тому  люди пригнічують у собі погане і ігнорують момент реальної свободи, відчувають скованість і прив’язаність до тих рамок у які вони себе заганяють», -вважає психологиня.

Ще однією складовою залежності від соцмереж є невпевненість у собі, та низька самооцінка. Адже в такому випадку людина визначає свою вартість орієнтуючись на зовнішній посил, оцінює себе за кількістю лайків.

«Потрібно незалежно від зовнішньої оцінки бути собою. Чесно зізнаватися, якою ти є. Розуміти, що ти гарна незалежно чи маєш в інстаграмі 500 лайків. А ось ця прив’язаність до зовнішньої оцінки викликає постійну тривогу  і створює викривлене сприйняття реальності. Людина витісняє негативні риси і намагається відповідати шаблону, який вона собі створила чи запозичила. При цьому багато емоцій задавлюється і вони «вистрілюють» або хаотично, або переростають в психосоматику», - зауважує Кукло.

Втім, окрім прокручування стрічки новин у багатьох людей з’явилась нав’язлива звичка ледь не кожні 10 хвилин перевіряти поштову скриньку, месенджер, дивитися чи раптом ніхто не телефонував йому. На думку психолога, це ознака незрілої, невибудуваної «Я-концепції».

«Людина не може прийняти свою не ідеальність. Але ми всі час від часу помиляємося, щось пропускаємо. Водночас прагнення ідеальності викликає в нас постійну внутрішню тривогу, яка змушує все контролювати, переглядати, переживати. Ми не дозволяємо собі пережити точку безсилля. Нам хочеться всевладдя і це змушує нас робити багато нав’язливих речей»,- пояснює спеціаліст.

Ольга Кукло зауважує, що визначити чи в тебе є інтернет-залежність дуже просто. Варто тільки поспостерігати за собою один день. І якщо ти вранці прокидаєшся і перше, що робиш це проглядаєш Фейсбук чи інстаграм в туалеті, душі, поки п’єш каву, то в тебе залежність (окрім випадків, коли це твоя робота). Потрібно переорієнтуватися на реальне життя: прогулятися, помилуватися архітектурою, природою. Тобто навчитися отримувати задоволення від реального життя.

«Скільки разів ми хотіли дочитати книжку, чи знову взятися за малювання, вишивання, танці чи ще щось, що приносило нам задоволення? Але завжди не вистачало часу. На соцмережі в нас завжди є час, а на приємні речі – ні. То може саме час змінити пріоритети? Енергія акумулюється від справ, які нам приносять задоволення. Якщо ми будемо робити те, що нам подобається, то будемо жити повним життя і мати енергію на все. Бо коли людина лежить на ліжку і заздрить красивим фото з відпочинку інших, енергії у неї не додається і в житті нічого не зміниться», - переконана психологиня.

Що ж стосується залежності від соцмереж дітей і підлітків, то Кукло вважає, що це вина батьків, адже значно легше дати дитині в руки телефон і мати спокій. Втім переконує - час в соцмережах має бути контрольованим.

"В сучасному світі повністю обмежити дитину від соцмереж вже не можливо і не потрібно, але можна дозувати цей час. Звичайно, що зайняти дитину телефоном легше, ніж прогулянкою чи цікавою грою, розмовою, книжкою. Тому батьки мають все поєднувати», - радить Ольга Кукло.  

І на завершення психолог наголошує, що коли людина може контролювати час в інтернеті, отримує задоволення від реального життя, має пріоритети, то все нормально. Але коли більше половини її життєвого простору займає інтернет і він пріоритетніший за реальне життя - варто задуматися чи навіть звернутися до спеціаліста.  Він допоможе знайти, яку потребу замінюють соцмережі і знайде альтернативу її задоволення в реальному житті.