Зеленський: Ми погоджуємо текст "формули Штайнмаєра"


Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна на лист спецпредставника від ОБСЄ Мартіна Сайдіка відповіла, що погоджує текст так званої "формули Штайнмаєра".
Про це він сказав нас брифінгу у вівторок, повідомляє Укрінформ.

“Ми відповіли на лист пана Сайдіка, що ми погоджуємо текст "формули Штайнмаєра”, - заявив Зеленський.

Водночас, він роз'яснив суть цього плану.

"Я хочу окремо говорити, до речі, про найбільшу “страшилку” останніх тижнів під назвою “формула Штайнмаєра“. Що означає ця формула? Це одне, в принципі, два речення. Ось і все. Що це таке: тимчасовий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, відомий також у суспільстві як "закон про особливий статус Донбасу", починає діяти на постійній основі за умови, ... коли там відбудуться місцеві вибори, проведені згідно з Конституцією України та законодавством України, а також після публікації звіту ОБСЄ, що вибори відбулися за стандартами ОБСЄ та міжнародними стандартами демократичних виборів”, - наголосив Зеленський.

У цьому контексті він підкреслив, що “ніяких виборів під дулом кулеметів не буде і не може бути”.

Президент також заявив, що сьогодні "усунуто останні перепони" для проведення саміту "нормандської четвірки”, дата якого стане відома найближчим часом.

Раніше Зеленський заявляв, що "формула Штайнмаєра" і всі пункти Мінських угод будуть розглядатися на саміті "нормандської четвірки".

Українські волонтери, учасники бойових дій на Донбасі, активісти, громадські та політичні діячі виступили з різкою критикою можливості прийняття цієї "формули". 17 вересня вони підписали звернення до Президента Зеленського та окреслили "червоні лінії" внутрішньої та зовнішньої політики, які не слід перетинати владі.

19 вересня у Києві відбулася масова акція протесту, на якій люди вимагали не погоджуватися на "формулу Штайнмаєра".

21 вересня помічник Президента Андрій Єрмак повідомив, що "формула Штайнмаєра" ляже в основу законопроєкту, який буде винесено на публічне обговорення.