7 архітектурних чудес світу, про які ви не чули


Всі ми знаємо про такі пам'ятки, як Колізей, Велика Китайська стіна і Тадж-Махал. Але в світі існують і інші воістину грандіозні споруди, про які мало хто чув.

Публікуємо результати опитування журналу Quora про невідомі пам'ятки нашої планети.

Дженненська соборна мечеть, Малі

1Столітня Дженненская мечеть - найбільша глинисто-наносна будівля в світі. У складі об'єкта старого міста Дженні мечеть в 1988 році включена в список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. 

2

3

 

Чанд Баорі, Індія

4Архітектурний комплекс Чанд Баорі, розташований в маленькому індійському селі Абанері, є одним з найстаріших і найглибших східчастих колодязів в світі. Гігантська споруда, що нагадує перевернуту піраміду, йде під землю більш ніж на 30 м, на трьох його стінах в ідеальній симетрії розташовані 3500 ступенів, за якими можна спуститися до води - невеликого мутно-зеленого озера. Вчені досі сперечаються, чи побудований колодязь між IX і XI століттями або за 600 років до нашої ери.

5

 

Палац Парламенту, Румунія

6Палац вважається найбільшою в світі цивільною адміністративною будівлею, найбільшою будівлею парламенту, а також найважчою адміністративною будівлею в світі. Розміри палацу становлять 270 на 240 м. Висота - 86 м. Підземна частина палацу йде в глибину на 92 м. У палаці 1100 кімнат і 12 поверхів.

7

8

 

Старий міст, Боснія і Герцеговина

9Пешохідний міст через річку Неретву в місті Мостар є об'єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

10

 

Форт Кумбалгарх, Індія

11Форт Кумбалгарх оточений унікальною стіною, яка в давнину іменувалася «стражем смерті». Її протяжність складає 36 км, а ширина в деяких місцях досягає 8 м. Вона безперервно тягнеться по всьому периметру форту, століттями захищаючи його від непроханих загарбників. Щоб тільки звести її, знадобилося ціле століття - з XV по XVI століття. За всю історію воєн, які побачила Велика Індійська стіна, вона жодного разу не впала і не впустила ворогів в форт. Лише Велика Китайська стіна довша за «стража смерті», або, як ще називали індійську стіну, «очі Мевар».

12

 

Мечеть шейха Лютфулли, Іран

13Видатна пам'ятка перської архітектури епохи Сефевідів. Мечеть будувалася протягом 17 років (1602-1619 роки). Мечеть незвичайна з ряду причин. Зокрема, у неї немає жодного мінарету. Немає і внутрішнього двору, а до вхідного порталу ведуть сходи. Можливо, причиною такої зневаги до зазвичай строгих норм культової ісламської архітектури послужив той факт, що мечеть ніколи не призначалася для публічного користування, а служила місцем відправлення релігійних обрядів жінками з гарему шаха.

14

15

 

Деравар, Пакистан

16Деравар - дивовижна будова квадратної форми, яку було споруджено в 1733 році. Фортеця складається з 40 бастіонів, які підносяться над пакистанської пустелею. Висота стін фортеці в деяких місцях досягає 30 м, а периметр становить 1500 м. Рідкісний мандрівник чув про цей форт. Навіть не кожен житель Пакистану знає про його існування.

17