80 % українців живе за межею бідності – дані ООН


За даними Організації Об’єднаних Націй, за межею бідності проживає більше 80 відсотків українців, а прожитковий мінімум в Україні наближається до порогу бідності африканських держав.

Про це повідомляє «Радіо Свобода»

За стандартами ООН, якщо людина витрачає на проживання та продукти харчування менше 5 доларів на день, а на місяць менше 150 доларів, то вона живе за порогом бідності, розповідає народний депутат Андрій Шипко.

Сьогоднішні 1176 гривень прожиткового мінімуму в Україні – це близько 50 доларів на місяць, тобто півтора долари в день. В африканських странах люди в середньому витрачають 1,25 долара на день.

«Що таке прожитковий мінімум? Це не тільки харчування, це і проїзд в транспорті, і побутові послуги, і комунальні послуги, і одяг. Зовсім не враховують у прожитковий мінімум медичні послуги та освіту. Якщо проаналізувати ці чинники, то можна зрозуміти, що українці в більшості своїй знаходяться за порогом абсолютної бідності», – говорить Шипко.

Щоб українці вкладалися у «стандартні» 5 доларів на день, в Україні, за курсом Нацбанку, мінімальна зарплата мала б становити приблизно 3750 гривень, зауважує нардеп.

Експерти вважають, що для подолання проблеми держава має затвердити поняття «межа бідності», а значить встановити поріг неоподаткування на рівні 5 доларів на день (3750 грн на місяць) на кожного члена сім’ї. Для покращення умов життя українського населення також пропонують знизити податок на ввезення і реалізацію продуктів з 20 до 7 відсотків. А також розробити і впровадити повномасштабну програму з реімбурсації (компенсації вартості ліків для населення).