Без місцевих пільг і можливості впливати на зміни в громадах: як жиють ВПО на Прикарпатті


В Івано-Франківську експерти програми «Єднання заради дії», що впроваджується міжнародною організацією IREX разом із благодійним фондом «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» та за підтримки Державного департаменту США, презентували масштабне дослідження локальних політик і програм, що ілюструє дотримання прав ВПО та їхню залученість у життя нових громад.

Загалом юристи опрацювали 193 нормативно-правові акти у 25 громадах 15 областей України. Зокрема, на Прикарпатті фахівці вивчали стан справ в Івано-Франківській і Коломийській громадах. У першій вони проаналізували вісім нормативно-правових актів, а в другій — ще чотири документи. З’ясувалося, що переселенці позбавлені можливості брати участь у місцевому самоврядуванні та отримувати деякі локальні соціальні пільги. Причина — прогалини в статуті громад і місцевих цільових програмах, де визначені поняття «постійне проживання» та «місце реєстрації проживання». Про це розповів Віталій Світлик, регіональний координатор програми «Єднання заради дії» в Івано-Франківській області.

«Ми виявили, що у 125 нормативно-правових актах зі 193 досліджених не дотримані вимоги щодо безперешкодного доступу до різних політик і програм, щоби ВПО могли користуватися пільгами на проїзд чи харчування, підписувати електронні петиції, голосувати за місцеві ініціативи тощо. Тобто брати участь у житті громади та отримувати соціальну підтримку на рівні з іншими мешканцями громади», — розповів Віталій Світлик.

Депутатка Івано-Франківської обласної ради Євгенія Бардяк пояснює, що часто внутрішньо переміщені особи звертаються по допомогу на лікування, проте чинні програми не передбачають цього без реєстрації у громаді. І це потрібно змінювати. 

«У мене є чимало прикладів, коли переселенці звертаються  із проханням виділити кошти на лікування. Але в межах наявних програм задовольнити ці запити неможливо, адже ВПО не включені до переліку категорій громадян, які можуть отримати таку допомогу. Це дуже показовий приклад того, що програми потребують змін», — зауважила Євгенія Бардяк.

Дослідники виявили й успішні практики. Так, в обох громадах діти ВПО безплатно харчуються в садочках і школах. У Коломиї затверджено програму «Надання підтримки внутрішньо переміщеним та/або евакуйованим особам на 2023 рік», відповідно до якої заплановано ремонт та облаштування місць тимчасового перебування переселенців. 

Більше про програму розповів заступник начальника управління соціальної політики Коломийської міської ради Ігор Івахнюк:

«Виділяються кошти на облаштування прихистків для тимчасового та середньострокового проживання ВПО. Коломия — одна з перших громад в Україні, яка почала виділяти приміщення, що перебувають у комунальній власності, для проживання переселенців. Наразі функціонують чотири такі прихистки, де живуть до 250 людей», — зазначив Ігор Івахнюк.

Крім того, при органах місцевої влади створюються ради ВПО, що допоможуть переселенцям інтегруватися, бути почутими та впливати на життя своїх громад. У Коломийській громаді Рада ВПО вже функціонує, а в Івано-Франківській її ще тільки формують.

Як додає Євгенія Бардяк, кожна громада повинна самостійно реагувати на потреби переселенців і вносити зміни до локальних політик і програм або створювати нові: 

«Це мають бути програми, що передбачатимуть комплекс допомоги ВПО. Йдеться не лише про лікування, а й про підтримку у придбанні соціального житла, першочерговість у влаштуванні дітей в освітні заклади. Можливо, це буде підтримка в започаткуванні або веденні бізнесу». 

Тож дослідники сформулювали рекомендації для місцевої влади щодо поліпшення політик і програм, щоби вона враховувала інтереси та права ВПО. 

 «Ми не просто кажемо, чого не вистачає, а даємо рекомендації органам місцевої влади. Таким чином, вони можуть виправити ці прогалини, які суперечать законодавству, та зробити все, щоби переселенці інтегрувалися і були включені в життя громади», — пояснює Віталій Світлик.

Зокрема, пропонується внести відповідні зміни до статутів громад та до місцевих цільових програм і нормативно-правових актів, що визначають порядок надання пільг і допомог окремим категоріям населення. 

Окрім Івано-Франківщини, результати дослідження презентують ще в 14 областях, де його проводили. Узагальнені рекомендації програма «Єднання заради дії»” передасть до Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, інших органів державної влади та місцевого самоврядування.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!