Блокпости на об"їзній довкола Франківська: перевіряють автобуси і вантажівки


На об"їзній дорозі довкола Франківська самоорганізувалися блокпости. Люди, які чергують на барикадах із шин, а також вартові на узбіччях доріг патрулюють, щоби в місто не в"їхали тітушки та силовики.

Вони зупиняють усі мікроавтобуси та вантажівки і перевіряють, що чи хто знаходиться всередині в кузовах. Водії до ситуації ставляться з розумінням.

Молоді люди, які запровадили догляд на дорогах, ідентифікують себе як самооборону франківського Майдану чи його прихильників. Це чоловіки переважно від 20 до 40 років, серед них є невелика кількість підлітків. Більшість - з палицями та битами. Зустрічаються і такі, що озброєні балясинами (різьбленими частинами перил дерев"яних сходів). З журналістами вартові спілкуються неохоче і з великою недовірою. "Накручені" інформацією про те, що до Франківська наближаються автобуси чи то з київськими, чи то з донецькими номерами, якими везуть кримінальних найманців-тітушок. Напівжартома-напівсерйозно обіцяють дослідити походження журналістських посвідчень і самих осіб журналістів: а раптом вони - провокатори.

Три найбільш масові блокпости стоять на роздоріжжі вулиці Пасічна - на Калуській трасі і на Львівській в напрямку до села Ямниця. Загалом тут перебуває близько півтисячі людей, які розтягнулися по узбіччях невеликими групами на відстані до кілометра. На Львівську трасу частина вартових перейшла після того, як один із "самооборонівців" виступив із повідомленням про те, начебто десь впіймали авто з тітушками, а ще одне з ними ж рухається до Франківська з того напрямку. "Слухайте всі! Надійшла така інформація!" - закликав він. Цього було досить, щоби третина людей перебігла на іншу частину дороги і вишикувалася вздовж проїжджої частини.

Втім ані тітушок, ані ще якихось підозрілих автомобілів з заїжджими силовиками не було, визнали постові в Пасічній. Їхні колеги далі по трасі - на перехресті біля авторинку, - підтвердили цю інформацію і розповіли кореспонденту ГК нібито хтось достовірно бачив порожні автобуси з київськими номерами. Вони припускають, що "тітушки-беркутушки" могли висадитися на колишніх військових об"єктах, як от у Ценжеві, і чекати слушного моменту, щоби відтворити в обласному центрі теперішній київський сценарій. Тому мають намір вартувати біля барикад з автошин весь вечір і ніч до завтрашнього ранку. І довше, якщо буде потрібно.

Вартові інших постів - біля повороту на колишній військовий полігон та біля в"їзду на понтонний міст через Бистрицю в околицях Старого Лисця, - натомість виявляли готовність передислоковуватися. Окремі з них отримували вказівки телефоном і виглядало на те, що мали от от рушити далі по об"їзній, щоби взяти під контроль кільцеві розв"язки на інших напрямках. Найбільш агресивним був "найстарший" за віком його учасників блокпост біля мосту. Чоловіки в балаклавах стверджували, що між ними немає старшого і намагалися образити та вивести з рівноваги журналістів.

Галицький кореспонендент