Богдан Морикіт: За спробу «продати свій голос» на виборця чекає кримінал


Вже 31 березня українці підуть на виборчі дільниці, аби обрати президента країни.

В інтерв’ю для газети «Галичина» координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Івано-Франківській області Богдан Морикіт дав поради виборцям для того, аби уникнути непорозумінь, які можуть виникнути у день голосування, розповів, за які виборчі порушення на виборців чекає покарання, що робити, коли допущено помилку у бюлетені та ін.

- Пане Богдане, нині чимало говорять про використання кандидатами на пост Президента передвиборчих маніпулятивних технологій. Чи зафіксовано такі випадки на Прикарпатті?

- Варто звернути увагу, що не завжди те, що звичайний виборець вважає агітацію, є нею. Зокрема, закон визначає, що передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати або не голосувати за певного кандидата на пост Президента України. Часто, не згадуючи прізвища кандидата, а використовуючи відомі гасла, образи та символи, кандидати здійснюють фактичну агітацію, яку потім дуже важко довести чи в суді, чи перед правоохоронними органами. Це стосується і Прикарпаття.

- До якого часу повинні виборці отримати запрошення на вибори?

- До 25 березня включно дільнична виборча комісія надсилає або доставляє кожному виборцю іменне запрошення.

- Що б Ви порадили виборцям, аби вони могли уникнути непорозумінь, які можуть виникнути у день голосування? Наприклад, що робити людині, коли її немає у списку виборців або ж дані про неї є некоректними? Чи можна бути включеним до реєстру виборців у день голосування?

- До 25 березня включно виборець може звернутись із заявою до дільничної виборчої комісії звичайної виборчої дільниці або до органу ведення Державного реєстру виборців щодо неправильностей у попередньому списку виборців (ч. 3-5 ст. 32 Закону України «Про вибори Президента України»). Заяву подану після цієї дати уже не розглядатимуть. У день голосування 31 березня зміни до списку виборців не вноситимуть, окрім хіба що в разі виявлення технічних описок та неточностей.

- Є чимало випадків, коли людина з огляду на стан здоров’я не може з’явитися на дільницю, проте хоче реалізувати своє право на волевиявлення. Що ж тоді робити?

- Є така категорія виборців, які постійно нездатні пересуватися самостійно. Щодо них у списку виборців є відповідні записи у графі «примітка», тому такі виборці вже на підставі закону без будь-яких звернень отримають змогу голосувати за місцем свого перебування. Вони також можуть повідомити комісію до 12 години суботи 30 березня про те, що бажають проголосувати у приміщенні для голосування.

Інші особи, які тимчасово не здатні пересуватися самостійно (за станом здоров’я, віком), можуть до 20.00 години п’ятниці 29 березня подати до дільничної виборчої комісії поштою або через інших осіб власноручно написану заяву з проханням забезпечити голосування за місцем перебування (до заяви додається довідка медичної установи про стан здоров’я). І тоді їм так само буде забезпечено право проголосувати за місцем їх перебування.

- Хто і за що може позбавити громадянина права голосу?

- Право голосу на виборах Президента мають громадяни України, яким на день виборів сповнилося вісімнадцять років. А не мають такого права громадяни, визнані судом недієздатними.

- Як оцінюєте шанси переселенців проголосувати на виборах президента?

- Внутрішньо переміщені особи можуть скористатись правом тимчасової зміни місця голосування, про що я уже розповідав раніше. Додам лише, що на сайті Державного реєстру виборців є відповідне детальне роз’яснення того, як голосувати внутрішньо переміщеним особам.

- За вчинення яких виборчих порушень на виборців чекає покарання?

- Варто звернути увагу виборців на відповідальність за вчинення окремих виборчих злочинів. Зокрема за незаконне пошкодження виборчої документації передбачено покарання у вигляді обмеження волі на строк від трьох до п'яти років або позбавлення волі на строк від двох до чотирьох років (стаття 158-2 Кримінального кодексу України (ККУ).

Винесення виборчого бюлетеня за межі приміщення для голосування може кваліфікуватися, як викрадення чи приховування виборчого бюлетеня – за цей злочин статтею 158-1 ККУ перебачено штраф від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до двох років, або обмеження волі на строк до трьох років.

За видачу бюлетеня без пред’явлення виборцем паспорта (іншого передбаченого законом документа) також передбачено покарання статтею 158-1 ККУ (надання виборчого бюлетеня особі, яка не має права його отримувати).

За видачу виборцю більше одного бюлетеня (наприклад, за відсутніх членів родини) передбачено покарання згідно з уже згаданою статтею 158-1 ККУ.

Хочу нагадати виборцям про відповідальність за спробу «продати свій голос».

За прийняття пропозиції продати голос частиною 1 статті 160 ККУ передбачено покарання у вигляді штрафу від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк. Пропозиція продати голос передбачає покарання для ініціаторів у вигляді обмеження волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років, як передбачено частиною 2 статті 160 ККУ. Згідно з приміткою до цієї статті на сьогоднішній день відповідальність настає, коли йде мова про пропозицію/прийняття неправомірної вигоди більшої за суму в 57,63 грн.

Якщо пропозиція підкупу вчиняється повторно або за попередньою змовою осіб, чи при наявності інших обтяжуючих обставин, то за це можна отримати покарання, передбачене частиною 4 статті 160 ККУ, у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до семи років.

- У який час можна прийти на дільницю і проголосувати? Які документи потрібно брати з собою, йдучи на дільницю?

- Голосування здійснюватиметься на виборчій дільниці з 8.00 до 20. 00. Підставою для отримання виборчого бюлетеня на виборчих дільницях в межах України є паспорт громадянина України (у вигляді паспортної книжечки або ж картки), тимчасове посвідчення громадянина України та військовий квиток. Проте право на отримання виборчого бюлетеня на підставі військового квитка мають тільки військовослужбовці строкової служби. Слід звернути увагу, що закордонний паспорт є підставою для видачі бюлетеня лише на закордонній виборчій дільниці, а в установах виконання покарань чи слідчому ізоляторі голосують за картками (довідками).

- Розкажіть, яким має бути порядок видачі бюлетенів?

- При проведенні голосування на виборчій дільниці два члени дільничної виборчої комісії надають виборцю можливість проголосувати. Один із них надає виборцю список для підпису – за умови пред’явлення ним документа, про який я вже розповідав, та наявності його прізвища у списку виборців на відповідній виборчій дільниці. А другий у позначеному місці на контрольному талоні виборчого бюлетеня вписує своє прізвище, ініціали, розписується та проставляє номер, за яким виборця внесено до списку виборців на дільниці.

Виборець розписується за отримання виборчого бюлетеня у списку виборців та на визначеному місці на контрольному талоні виборчого бюлетеня. Після цього член виборчої комісії відокремлює від виборчого бюлетеня контрольний талон та видає виборцю виборчий бюлетень. Контрольний талон зберігається у члена комісії, який видав бюлетень.

- Як правильно заповнювати бюлетень, аби не зіпсувати його?

- У виборчому бюлетені для голосування виборець робить позначку «плюс», або іншу, що засвідчує його волевиявлення, у квадраті напроти прізвища кандидата на пост Президента України, за якого він голосує. Виборець може голосувати лише за одного кандидата.

- Якщо виборець самостійно не може заповнити та вкинути в скриньку бюлетень з огляду на фізичні вади, то чи може хтось допомогти йому це зробити?

- Такий виборець має право з відома голови або іншого члена дільничної виборчої комісії доручити зробити це іншій особі у своїй присутності. Допомагати виборцю не можуть члени виборчих комісій, кандидати на пост Президента, їхні довірені особи, офіційні спостерігачі.

- Чи має виборець право на заміну бюлетеня?

- Якщо виборець, заповнюючи бюлетень, допустив помилку, він має право невідкладно звернутися з письмовою заявою до члена виборчої комісії, який видав йому виборчий бюлетень, з проханням видати йому інший виборчий бюлетень. Член виборчої комісії видає інший виборчий бюлетень тільки в обмін на зіпсований. Зіпсований бюлетень негайно погашають як невикористаний, про що складають акт. Якщо виборець повторно допустить помилку в бюлетені, він більше не зможе отримати інший виборчий бюлетень.

- Як вважаєте, чи унеможливлює законодавство фальсифікації і підкуп на президентських виборах?

– Унеможливлюють фальсифікації неухильне дотримання Закону України «Про вибори Президента України» у комплексі із розумінням усіма суб’єктами виборчого процесу того, що покарання за виборчі злочини невідворотне.