Чому регуляторні процедури важливі: Відповідь прикарпатських експертів


Протягом лютого Івано-Франківський регіональний офіс Програми «U-LEAD з Європою», провів низку онлайн консультацій на тему «Застосування регуляторних процедур в процесі розроблення і схвалення проекту рішення про встановлення місцевих податків і зборів», в яких взяли участь представники 13 новостворених територіальних громад Прикарпаття.

Про це інформує Івано-Франківський РО.

«Питання державної регуляторної політики надзвичайно важливе, адже саме застосування регуляторних процедур в значній мірі забезпечує недопущення прийняття економічно недоцільних та неефективних рішень», - зауважив в одному з вітальних виступів Руслан Панасюк, керівник Івано-Франківського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою». 

Говорили про організаційні засади здійснення державної регуляторної політики (далі – ДРП) органами та посадовими особами місцевого самоврядування; законодавче підгрунтя здійснення ДРП; обов’язкові складові регуляторних процедур; алгоритм прийняття регуляторних актів.

«Кожний локальний нормативно-правовий акт, який містить ознаки регуляторного, повинен пройти регуляторну процедуру. Це тривала в часі і трудомістка робота. Саме тому, щоб не порушити вимог чинного законодавства,  громадам вже зараз потрібно розпочинати підготовку проєкту рішення про встановлення місцевих податків і зборів та акту регуляторного впливу» - прокоментувала  Оксана Швець, радниця з питань муніципальних фінансів і управління Івано-Франківського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою».

Мова також велася про особливості складання, затвердження, оприлюднення рішень про встановлення місцевих податки і збори, а також їх подання у визначені терміни до територіальних відділень ДПСУ.

«Наша громада створена в жовтні минулого року. Цьогоріч на території кожної з приєднаних громад діють ставки, прийняті ще їхніми радами. Наше завдання – затвердити на 2022 рік ставки місцевих податків для всієї території громади з врахуванням як стратегічних напрямків розвитку громади в цілому, так і інтересів всіх її мешканців», - поділилася Ірина Гавриш, начальниця фінансового відділу Обертинської територіальної громади.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!