Чи є на Прикарпатті запаси крові на випадок війни?


А якщо завтра війна? З таким питання кореспондент «Бліц-Інфо» звернувся в обласну станцію переливання крові, щоб дізнатися, чи достатні запаси крові на Прикарпатті.

 І на скільки часу вистачить тієї, що зараз зберігається в холодильних установках станції.

«Люди здають кров часто, але в більшості це донори родичів тих, хто перебуває в роддомі, в лікарні чи інших медичних установах, - розповідає завідувач відділом комплектування донорських кадрів Микола Абрамів. – Платних донорів у нас немає. Кожного дня приходить по 30-40 чоловік, буває що й до 70 людей щодня».

Як наголошує працівник станції в розмові з кореспондентом «Бліц-Інфо», кров може здати людина у віці від 18 до 60 років. При цьому кров донора обстежується на сифіліс, СНІД та гепатит. Жінки можуть здавати кров раз на три-чотири місяці, а потім необхідно зробити перерву, тобто це приблизно чотири рази на рік. Чоловіки – п’ять разів на рік. Об’єм крові, яку беруть у донора, теж залежить від статі, ваги та віку людини.  

Як наголосив Микола Миколайович, крові з позитивним резусом нині є вдосталь. Найпоширенішою ж в місті є друга група крові з позитивним резусом. Хоча лікар й відзначає, що бракує крові з негативним резусом всіх груп. 

«Запасів на випадок війни в нас теж достатньо, - зауважує завідувач відділу. – Наскільки їх вистачить – покаже ситуація. В такому випадку, як зараз, запасів нам вистачить надовго. А у випадку якоїсь масової атаки чи надзвичайної ситуації – на день, три, максимум на тиждень. Це залежатиме від кількості постраждалих».