Де відпочити на Івано-Франківщині влітку


Тепла пора своєю погодою вкотре нагадує, що час вирушати у мандри.

IGotoWorld.com підібрав для вас варіанти відпочинку в Карпатах влітку. Тож збирайте речі і рушайте у заслужену відпустку. Попереду гірські краєвиди, смачна карпатська кухня, народні промисли, привітні люди... Відпочинок у Карпатах влітку Існує стереотип, що відпочити в горах можна тільки взимку на лижах чи займаючись іншими зимовими видами спорту. Ми спробуємо розвінчати цей міф і переконати, що цього літа ви мусите побувати в українських горах. 

Манява

Це маленьке село Богородчанського району, назва походить від слова «манівці», тобто ходити навмання. Що можна побачити: Манявський скит, який датується 17 століттям, його засновником є монах з Афону Йосип Княгиницький.    Блаженний камінь із цілющим джерелом, до якого приходять віруючі. А ось головною пам’яткою цієї місцевості є Манявський водоспад – найвищий у Карпатах. Його висота сягає 16 метрів. Також можна відвідати Музей бурого ведмедя у центрі села, цей вид внесений до Червоної книги і зараз перебуває під загрозою вимирання.

Де зупинитись: у селі Манява, на жаль, небагато готелів, можна поїхати в районний центр – Богородчани, де легше знайти нічліг. 

Манявський водоспад. Джерело фото: wikimedia.org, автор – Seleonov.

Яремче

Хорошим варіантом для вашого відпочинку в Карпатах стане місто Яремче Івано-Франківської області. Воно є одним із найвідоміших місць відпочинку в Карпатах влітку. Тут поєднується тиша гір, чудові панорами, інфраструктура  міста, затишні і комфортні садиби, відпочинкові зони. Туристам пропонується безліч способів провести час: рафтинг, походи в гори, велотуризм, катання на конях та багато іншого.

Що можна побачити:  

  • Дерев’яні церкви: Іллінську та Іоанна Милостивого, збудовані без єдиного цвяха, їх вік відраховують від 16–17 століть.
  • Водоспад Пробій, який своєю красою заворожує, на нього можна дивитися годинами, але цього вам не дасть зробити величезний потік туристів.
  • Найбільший за розміром сувенірний базарчик у Карпатах.
  • Карпатський національний природний парк, де ви зможете цілком поєднатися із природою.
  • Стежку Довбуша протяжністю в 4 км, яка веде до гори Маковиця. Названа на честь ватажка опришківського руху.
  • Музей етнографії та екології Карпатського краю.

Яремче. Автор фото: Oleksandr Safronov IGotoWorld Photo Group.

Де зупинитися: у Яремче з цим проблем нема. Відвідувачам міста пропонуються різні санаторії, бази відпочинку, пансіонати, котеджі, звичайні готелі.

Музей «Карпати в мініатюрі» в Яремче. Автор фото: Anna Semeniuk IGotoWorld Photo Group.

Косів

Славне місто Косів Івано-Франківської області просякнуте гуцульським колоритом. Воно по праву може називатися столицею гуцулів. Крім багатої природи та мальовничих краєвидів, Косів славиться виробами народно-декоративного мистецтва, подібних ви не знайдете ніде в Україні. У кожній хаті робляться писанки, різьблені із дерева шкатулки, посуд, вишиваються сорочки, виробляється керамічний посуд, покривала із овечої вовни (ліжник) та багато іншого. Ви звідси не поїдете, нічого не купивши, бо щось цікаве знайдеться для кожного.

Що можна побачити:  

  • Міську гору або ж Замкову, де видно колишній земляний вал і звідки відкривається чудова панорама на місто та гори;  
  • Музей народного мистецтва та побуту Гуцульщини,
  • Музей визвольних змагань Карпатського краю;
  • сувенірний ринок, що у центрі міста;
  • бджолині диво-хатки, що знаходяться в селі Старий Косів і в яких відбувається лікування хвороб бджолами;  
  • у селі Вербовець є Благовіщинська церква 1850 року.

Де зупинитися: якщо ви вже втомлені враженнями, то потрібно шукати нічліг. А щоб це зробити легко, пропонуємо наперед розглянути варіанти житла у місті Косів.

Фото з туру «Таїна народних промислів Карпат».  

Буковель

Напевно, всі чули про омріяний відпочинок у Буковелі взимку, але тут є чим зайнятися і влітку, коли нема снігу. Це місце служить чудовим об'єктом для релаксу, всі умови створені для того, щоб не думати про сірі будні.

Що можна побачити:    

  • Найбільше штучне озеро в України. Тут можна покататися на водних лижах, катамаранах і т. д.
  • Водоспад Женецький Гук, що у селі Татарів.
  • Розважальний центр «Бука».
  • Мотузковий alpine-park.

Ще в Буковелі пропонують: кінні прогулянки, квадротури, рафтинг, велотури, пішохідні маршрути та багато іншого. Одним словом, все, чого душа туриста забажає. Вам тут не дадуть нудьгувати.

Де зупинитися: в гірськолижному комплексі просто очі розбігаються від варіантів, що тут говорити, краще дивіться самі і обирайте готелі Буковеля.

Автор фото: Tetiana Smirnova IGotoWorld Photo Group.

Ворохта

Ще одне місце у Карпатах, яке слід відвідати, – це Ворохта. Якщо ви хочете усамітнитися і не бачити нескінченні потоки туристів, то вам сюди. Із Ворохти починається сходження на найвищу гору Карпат – Говерлу.

Що можна побачити:

  • Старі австрійські мости-віадуки, що збереглися із 19 століття.
  • Шедевр дерев’яної архітектури – церкву Різдва Богородиці 17 століття.
  • Підготовчу базу спортсменів для стрибків із трампліна.

Де зупинитися: відпочинок можна провести у комфортних апартаментах, садибах, готелях зі всіма потрібними для проживання умовами.

Міст над річкою по дорозі на Ворохту. Автор фото: Tetiana Smirnova IGotoWorld Photo Group.

Криворівня

Село Криворівня полюбили ще свого часу Леся Українка, Іван Франко, Василь Стефаник. Власний будинок мав й історик Михайло Грушевський. Знаменитий твір «Тіні забутих предків» Михайло Коцюбинський написав саме у гірському селі Криворівня. Етнограф Володимир Гнатюк називає цю місцевість «Українськими Афінами» через подібність рельєфу до грецьких амфітеатрів. То де ж відпочити в Карпатах влітку, якщо не тут?

Що можна побачити:

  • Церкву Різдва Пресвятої Богородиці 1719 року, що є класичним прикладом гуцульської народної архітектури.
  • Музей-садибу М. Грушевського та літературно-меморіальний музей І. Франка.
  • Музей «Гуцульська ґражда».

Багато гідів і знавців краю радять довго не думати, де відпочити в Карпатах, і обрати Криворівню. І дійсно, у цьому краю багато музеїв, і не тільки! Приїздіть і переконайтеся у цьому самі!

Автор фото: Tetiana Smirnova IGotoWorld Photo Group.

Де зупинитися: хороший варіант буде у садибі у Зумера, якість відповідає ціні. 

Космач

Івано-Франківська область – просто рай для дослідження Карпат влітку. Родзинка регіону – колоритне гуцульське село Космач Косівського району.

Автор фото: Tetiana Smirnova IGotoWorld Photo Group.

У цьому селі близько 3000 майстрів народного промислу! Сюди варто приїхати влітку не тільки заради дивовижних гірських панорам, а й щоб взяти майстер-клас одного з численних промислів, наприклад:

  • Писанкарство.
  • Виготовлення сирних коників.
  • Створення трембіти та інших музичних інструментів.
  • Гончарство.
  • Лозоплетіння.
  • Виготовлення традиційного гуцульського одягу і ще багато інших промислів.

Автор фото: Tetiana Smirnova IGotoWorld Photo Group.

Де зупинитися: ви будете у захваті від цього зеленого еко-будиночка. Садиба «Бутинар» перевершить усі ваші очікування від ідеального відпочинку.