Долинська міська рада просить передати їй у власність солевиварювальний комбінат


27 травня Долинська міська рада направила офіційного листа до Фонду державного майна України про передачу до комунальної власності на сьогодні уже зруйнованих споруд майнового комплексу ДП «Долинський солевиварювальний комбінат».

Відкритий лист опублікував на власній сторінці у мережі міський голова Іван Дирів.

Зазначається, що на території громади (вул. Оболонська,11) розташовані руїни майнового комплексу старої солеварні – колишнього державного підприємства «Долинського солевиварювального комбінату», яка до середини XX століття  була одним із ключових  промислових об’єктів і перлиною міста та становить цінність для місцевої громади як об’єкт історико-культурної спадщини. Солеварня – першопочаток Долини, як міста, де на гербі зображено 5 топок солі.

З середини 90-х років ДП «Долинський солевиварювальний комбінат» фактично був збитковий та не здійснював будь-якої господарської  діяльності. У 2011 році прийняли рішення щодо припинення цієї юридичної особи та утворено комісію  з ліквідації комбінату. Однак, з того часу процедуру  державної реєстрації  припинення юридичної особи так і не було завершено.

"За час простою, відсутності господарської активності та охорони, будівлі майнового комплексу зазнали значних пошкоджень та руйнувань. Значна частина споруд фактично втрачена. У стані придатному для теоретичного відновлення сьогодні залишилися лише 2 будівлі, які знаходяться в аварійному стані та можуть нести загрозу життю людей. Місцевою владою було частково забезпечено охорону пам’ятки  ДП «Долинський солевиварювальний комбінат» з метою уникнення розкрадання та руйнування приміщення солеварні. На сьогодні майновий комплекс ДП «Долинський солевиварювальний комбінат» перебуває в управлінні Фонду державного майна і є державною власністю. А тому безпосереднього впливу та відновлення силами територіальної громади м. Долина місцева влада не вправі",- йдеться у листі.

Долинська громада розглядає навколишню територію з перспективи можливого втілення проектів ревіталізації на базі території колишньої солеварні з акцентом на туризм та бальнеологію, спрямований на відновлення історичних будівель для створення центру спадщини традиційного карпатського солеваріння, а з іншої сторони – розвиток бальнеологічного туризму на основі лікувально-оздоровчих властивостей соляної ропи у мирний час та можливості дати нове життя для відновлення унікальної технології видобутку солі, напрямків розвитку солеварні та шляхів залучення фінансової підтримки від міжнародних інституцій на тлі війни з російськими окупантами та виникненням дефіциту солі вітчизняного виробництва.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!