Двері, що бачили все: 11 віреставрованих дверей Франківська


У 2020 році Управління архітектури продовжило хорошу традицію щодо реставрації окремих архітектурних елементів. Зокрема, в Івано-Франківську встановили понад десяток відреставрованих коштом бюджету автентичних вхідних дверей будинків-пам’яток архітектури.

«Всі двері різних періодів, дуже гарні. Основне – що місто співфінансовує та фінансує такі роботи через департамент архітектури. А цього року також мешканці зможуть долучитися до відновлення пам’яток архітектури через новий розділ у програмі Бюджет участі. І двері, і балкони, і ліпнину тепер зможуть робити через Бюджет участі», – коментує міський голова Руслан Марцінків на власному сайті.

Перший заступник міського голови Вікторія Сусаніна наводить список відреставрованих дверей:

  1. Вхідна брама будинку-пам’ятки на вулиці Шевченка, 44.
  2. Двері будинку-пам’ятки на вулиці Шевченка, 53.
  3. Двері будинку-пам’ятки на вулиці Шевченка,13.
  4. Двері будинку-пам’ятки на вулиці Бачинського, 2 (ліві):
  5. Двері будинку-пам’ятки на вулиці Бачинського, 2 (праві):
  6. Вхідні (зовнішні) двері будинку-пам’ятки на вул. Незалежності,11,
  7. Тамбурні (внутрішні) двері будинку-пам’ятки на вул. Незалежності,11 (реставрація тамбурних (внутрішніх) дверей тут була профінансована мешканцями будинку).
  8. Двері будинку-пам’ятки на вулиці Грушевського, 9.
  9. Двері будинку-пам’ятки на вулиці Грюнвальдська, 2.
  10. Металеві двері на вулиці Грюнвальдська, 15,
  11. Металеві двері на вулиці Грюнвальдська, 15/1

«Можна довго розказувати про кожну з цих адрес, у кожних є своя історія та шлях. До прикладу, внутрішні двері на вулиці Незалежності,11 були профінансовані за кошти мешканців, тоді як зовнішні двері за цією ж адресою відновили коштами міського бюджету. Це гарний приклад співпраці», – розповіла Вікторія Сусаніна.

Зі словами заступниці погоджується і Володимир Ідак, начальник відділу охорони культурної спадщини департаменту містобудування та архітектури.

«За умов співучасті мешканців і залежить сам успіх нашої програми. Бо якщо є ініціатива, якщо мешканці будуть самі долучатися до збереження історичних пам’яток архітектури, то тоді й вдасться багато зробити. Програма міської ради про охорону культурної спадщини була ухвалена на 2019-21 роки. Тобто цей рік стане фінальним у її виконанні. Можу зізнатися, що вдалося зробити багато. Двері є складовою частиною пам’ятки архітектури. Тому й процес їх реставрації складний і скрупульозний.  Це і виготовлення проектної документації, їх погодження та виконання. Торік вдалося реалізувати одну з вимог культурної спадщини, залучивши більше виконавців робіт. Тепер у нас є двоє столярів і один спеціаліст з ковальських робіт», – розповідає Володимир Ідак.

Окрім уже виконаних робіт, ще дві дерев’яні автентичні вхідні брами перебувають в роботі: вхідна брама будинку-пам’ятки на вулиці Бачинського, 3 демонтована і забрана в майстерню. Також планується демонтаж для проведення ремонтно-реставраційних робіт вхідної брами будинку пам’ятки на вулиці Січових Стрільців, 11.

Паралельно готується титульний список для реставрації окремих архітектурних елементів на 2021 рік.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!