Едуард Прощук: Борці є взірцем витривалості. Спортсмени підтримують один одного та готові до нових перемог


Напередодні чемпіонату України U23 народний депутат та перший віце-президент Асоціації вільної боротьби Едуард Прощук відвідав спортивні бази Заросляк та Конча-Заспа, де тренувались збірні команди.

Розповів про любов до боротьби, майбутні плани Асоціації та запевнив, що спільно із тренерським складом докладають максимум зусиль аби підтримувати мотивацію спортсменів й зберегти можливість проведення змагань у 2020 році в Україні згідно з календарем, йдеться на сайті Асоціація спортивної боротьби України.

Про спортивну базу Заросляк

Жіноча збірна з вільної боротьби успішно пройшла тренувальний збір у Карпатах. Вони молодці, показують кращі результати та захищають честь України. Прикро те, що дивлячись на спортивну базу Заросляк відчуваю лиш сором. Наші чемпіонки тренуються в дуже незадовільних умовах.

Тішить те, що у нинішнього міністра молоді та спорту Вадима Гутцайта та нового директора бази є амбітні плани щодо реконструкції спортивного комплексу. Хочуть привести в порядок проектно-технічну документацію, провести всі необхідні процедури та розпочати реконструкцію спортивної бази. Є проект, в якому передбачені якісні доїзди до бази, бо зараз там 10 кілометрів жахливої дороги. Приємно, що є домовленість з керівником Укравтодору і на початку наступного року передбачать фінансування для капітального ремонту дороги.

Саме місце Заросляк – унікальне, надзвичайна природа Карпат та клімат якнайкраще підходять для підготовки наших спортсменів.

Про збір чоловічої команди

У хлопців в Конча-Заспі прекрасна атмосфера, там зараз перебувала доросла і молодіжна збірна України з вільної боротьби. Ми намагаємось організовувати збори так, аби спортсмени різних поколінь могли між собою комунікувати та спарингувати – це корисно для розвитку їх професійних навичок і не лише. Молоді хлопці мають можливість спостерігати, як працюють титуловані борці, а це неабиякий досвід. В тренерського штабу настрій позитивний, тренування за розкладом, адже всі ми сподіваємось, що чемпіонат світу серед дорослих, який заплановано в грудні все ж таки відбудеться.

Останнім часом скасовують багато змагань,  а це не надто надихає спортсменів. Однак нашідівчата та хлопці знаходять в собі сили для тренувань, працюють над собою системно, їх очі горять. І коли я це бачу –мої очі теж починають горіти. Ми розуміємо, ситуація тимчасова, тому всі працюють на перспективу.

Своєю чергою, ми від Асоціації вільної боротьби намагаємось сприяти та підтримувати збірні команди найнеобхіднішим: додатковим харчуванням, вітамінами тощо.

Про календар змагань

З керівництвом Асоціації намагаємось зберегти всі заплановані змагання в Україні. Адже зміст спортивного життя – це досягнення нових результатів та боротьба за медалі. Коли змагань немає, це негативно впливає на перебіг тренувань – спортсменам завжди потрібна ціль та мотивація.

У серпні відбулись одразу два чемпіонати серед юніорів та жінок до 23 років. Змагання пройшли на достойному рівні. В нас дуже хороша здорова конкуренція в командах. В жіночій збірній багато титулованих спортсменок. Наша збірна команда одна з найсильніших в Європі та достойно виглядає на світовому рівні. Після того, як до тренувань долучився Василь Федоришин, підвищився професійний рівень юніорської команди чоловіків. Василь Федоришин залучив багато талановитої молоді. Минулого року у нас з’явився давно очікуваний Чемпіон світу, та віце-чемпіон Андрій Джелеп.

Сьогодні стартував чемпіонат U23 серед хлопців у Києві. На жовтень запланований Відкритий Кубок України, куди запрошені іноземні делегації.  Знаю, що зголосилося кілька країн, але чи буде в них можливість приїхати в Україну зараз сказати складно. Далі по плану Чемпіонат України.

У жовтні плануємо в режимі онлайн провести виконком Асоціації вільної боротьби. Адже назбиралось  чимало питань, підсумки року і час розробляти стратегію роботи на наступний рік.

Про мотивацію

Навчально-тренувальні збори – це не лише тренування, це спілкування, обмін думками й досвідом, тренери підтримують морально, дають настанови, а також налаштовують здоровий психологічний стан в команді.

Попри досить непросту ситуацію, яка склалась не лише в спортивній площині, але й в бізнесі, ми все ж таки плануємо провести цього року нагородження кращих спортсменів. Ніхто з наших меценатів, незважаючи на кризу, не відмовився від своїх зобов’язань.

Старти були, і за результатами року повинні бути визначені кращі спортсмени. Ми обговорювали це питання з Президентом Асоціації Юрієм Копитко і маємо спільну позицію щодо цього.

Я впевнений, ми гідно пройдемо всі випробування та продовжимо працювати далі, щоб впевнено йти до мети. Бажаю нашим хлопцям та дівчатам йти вперед, ніколи не здаватись. Вони борці і хто як не вони повинні бути взірцем витривалості. Навітьпід час суворого карантину наші спортсмени підтримували один одного, робили мотиваційні ролики, тримались разом. Такий вже вид спорту в нас, ми покликані боротись і гідно проходити складні етапи.

Про академію боротьби Прикарпаття

Академія боротьби Прикарпаття працює. Ми дещо оптимізували процеси, згідно з вимогами санітарного захисту: в зал допускаються лише спортсмени та тренери, обов’язкова дезінфекція рук, прибирання залів тощо.

Хлопці приймали участь в чемпіонаті України серед юніорів, привезли медалі.

Все в нас йде за планом, попри відсутність стартів, готовність учнів академії на високому рівні. Впевнений, коли буде можливість проявити себе на міжнародних стартах, всі гучно про себе заявлять.

Академія боротьби Прикарпаття відкрилась в січні 2020 року, зараз там тренується двадцять спортсменів. Але ми в пошуках юних талантів. Чимало людей з різних регіонів, наприклад Одещини та Харківщини, проявили бажання до нас приєднатися. Всі знають, наш видатнийтренерський склад – це Іван Курилюк та Василь Федоришин, який завжди приїжджає в академію як має нагоду.

Є плани залучити школярів, зробити класи Олімпійського резерву на базі коледжу фізичного виховання. Можливо, за прикладом спортивних училищ, будемо набирати бажаючих з 7- гокласу і потім вони навчатимуться в коледжі фізичного виховання, далі у Прикарпатському університеті, на базі якого створена академія імені Василя Федоришина. В нас дуже хороший контакт з ректором Ігорем Цепендою. У тому числі, завдяки цьому партнерству вдалося реалізувати цей проект. Ми не залучили жодної копійки з державного бюджету. Це все приватна допомога й спонсорство, сума чимала – близько 10 мільйонів гривень.

Цей проєкт мені дуже близький та важливий, будемо надалі його розвивати. Маємо амбітні плани, прагнемо залучити якомога більше дітей, юнаків, які у майбутньому захищатимуть честь українського прапора на світових змаганнях.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!