Фотоподорож: Горгани – унікальний хребет Українських Карпат


Поки пандемія продовжує обмежувати туристичну галузь, і далі безперешкодно мандруємо цікавими локаціями віртуально.

Цього разу Укрінформ пропонує фотознайомство з унікальним хребтом Українських Карпат, вершини якого вкриті розсипами величезних кам'яних брил, – Горганами. 

Горгани вважаються найменш людним хребтом Українських Карпат, тут справді мало туристів, як порівняти з Чорногірським хребтом, де розташовані усі двотисячники, найвищі гори наших Карпат. Гіди пояснюють це тим, що здійснювати сходження на горганські вершини (хоча найвища гора масиву Велика Сивуля й сягає лише 1754 метри над рівнем моря) досить важко через значні перепади висот на маршрутах та кам'яні розсипи, якими всипані усі вершини цього хребта.  

Масив Горганів розтягнувся на 80 км в Карпатах, розташований в Івано-Франківській та Закарпатській областях, хребет має 40 км завширшки. 

Саму назву хребта пояснюють двояко. Власне горганами називають каміння, масивні брили, які рухаючись, зсуваючись схилами «горгочуть», тобто скрегочуть, створюють глухі звуки. Також із румунської «gоrgan» – це курган. 

Цікаво, що у масиві є декілька вершин з назвою «Горган» – Малий Горган, Горган Вишківський, Горган Ілемський, Кінець Горгану.

Утім, незважаючи на важкодоступність, масив має кілька вершин, дуже популярних серед туристів, і сюди водять навіть дитячі групи – мова про гори Синяк та Хом'як. До цих вершин є так звані маршрути вихідного дня, їх можна здійснити без ночівлі, сходження починають від населених пунктів в Івано-Франківській області (Поляниця, Яблуниця, Яремче). 


Водночас південно-східну частину Горган займає заповідна територія – це Карпатський природний нацпарк, ландшафтний заказник «Грофа» та природний заповідник «Горгани». Офіційне відвідування природного заповідника «Горгани» з туристичною метою повністю заборонено, тут нема туристичних маршрутів, а оглянути ці частини масиву Горганів можна тільки з дозволу та обов'язковим супроводом працівника заповідника. 

Тут ростуть рідкісні види хвойних та лишайників, реліктових рослин. Гірська сосна, або жереп вкриває майже усі вершини Горганів, висота кущів різна – від одного до 2-3 м, часом можна потрапити у справжні зарості цього криволісся. 

А іще Горгани облюбували великі ссавці – як-от ведмеді, рись, олені, кабани та козулі. Через малозалюдненість та дикість цих гір для них тут – справжній рай. 

Найкращий час для походів у гори Горгани – літо та перша половина осені, туристам радять планувати сходження в сонячні дні, адже під час дощу каміння стає дуже слизьким, пересуватися по ньому дуже важко і небезпечно. 

Також туристам радять дотримуватися маркованих маршрутів та обов'язково реєструватися перед сходженням у рятувальників.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!