Франківці б'ють на сполох із приводу вандалізму над "Руською трійцею"


Франківські інтелігенти занепокоєні фактом пошкодження пам'ятника діячам "Руської трійці".

На адресу редакції надійшов лист, у якому франківська інтелігенція обурюється з приводу паплюження пам'ятника "Руській трійці", пише "Галицький кореспондент".

Подаємо текст заяви без змін і доповнень:

Заява

обласних організацій

Національної спілки краєзнавців України,

Національної спілки письменників України,

Українського товариства охорони пам’ятників історії та культури

Понад рік тому в центрі Івано-Франківська відкрили перший в Україні пам’ятник діячам «Руської трійці» – зачинателям національного відродження в Галичині в першій половині ХІХ ст. – о. Маркіяну Шашкевичу («галицькому Шевченку»), Івану Вагилевичу, нашому земляку з Рожнятівщини, та Якову Головацькому.Освячення пам’ятника провели митрополит Івано-Франківський УГКЦ Володимир (Війтишин), священики УАПЦ та УПЦ КП.

Цей пам’ятник чи не єдиний в області збудований тільки за громадські кошти, які зібрали понад 20 тисяч благодійників з Прикарпаття.

За результатами опитування в соцмережах, 12 тисяч користувачів визнали пам’ятник «Руській трійці» найкращим в Івано-Франківську.

На жаль, 10 лютого 2015 року виявилось, що зловмисники спаплюжили центральну фігуру пам’ятника – постать Івана Вагилевича.

Сам факт вандалізму свідчить про необхідність покращення виховної роботи серед молоді та посилення пильності жителів міста.

Не даваймо ґрунту для ідейної перемоги нашим ворогам!

Бережімо нашу національну спадщину!