Франківський лікар дав поради, як вберегтись від тяжких травм під час ожеледиці та надати першу допомогу


Лікар-ортопед, завідувач відділення травматології, ортопедії та реконструктивної і пластичної хірургії Івано-Франківської ЦМКЛ Степан Зелик дав поради, як уникнути тяжких травмувань та правильно надати першу допомогу при падінні.

За його словами, потрібно вміти правильно падати.

«Варто постаратись не в прямому положенні впасти, а присідаючи. При падінні на льоді людина по інерції падає на спину. Тому часто трапляються компресійні переломи хребців, а також потиличні удари, що призводять до черепно-мозкових травм. При більш сприятливих умовах під час падіння на льоду люди, підставляючи руку, ламають променеву кістку в «типовому місці», підвертають ногу і ламається зовнішня кістка гомілково-ступневого суглобу.  При складних переломах травмують, як правило, коліно», - говорить лікар.

Також Степан Зелик пояснив, як правильно надати першу допомогу собі чи іншим після падіння.

«Перше, що потрібно зробити – знерухомити кінцівку, провести іммобілізацію будь-яким підручним методом, можна навіть куском картону і обмотати скотчем чи повісити руку на косинку. Ногу так само можна зафіксувати якоюсь гілкою, чи ремнем. Головне – не перетиснути при цьому судини, якщо немає відкритої травми і пошкодження судин», - каже Степан Зелик.

Варто розуміти, що будь-яка травма вимагає спокою. Необхідно обмежити рухи. Якщо це нижня кінцівка, то ногу потрібно тримати на підвищенні. Якщо верхня кінцівка, то її слід іммобілізувати косинкою, щоб руку не опускати вниз і не наростав набряк.

Обов’язково слід викликати швидку допомогу і доставити хворого у лікувальний заклад. Повністю під час ожеледиці від травм себе не вбережеш, тому потрібно старатись оминати лід, ходити по траві чи снігу, якщо є така можливість. Взуття має бути неслизьким, не зі шкіряною, а з поліуретановою підошвою. Можна придбати також льодоступи. Ходити слід повільно і малими кроками, не роблячи різких рухів та не тримаючи руки в кишенях.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!