Габсбург повертається до Коломиї


У Коломиї відкривають достойний культурно-мистецький центр. Про потребу такого осередку говорили роками, і от нарешті знайшлася людина, яка задумала не черговий бізнес-проект, а безкорисливо зробити щось для свого міста.

Про нове починання нашій газеті розповів Михайло Бережницький, автор проекту Коломийського культурно-мистецького центру з гучною назвою - ”Габсбург”.

- Пане Михайле, розкажіть, яке буде призначення цього центру, і що спонукало Вас взятися за його організацію?

- Усе розпочалося з колективного бажання моїх товаришів, кола однодумців, щоб Коломия поповнилася насправді діяльним культурно-мистецьким центром, який мав би назву, був функціональним. Перше завдання, яке вбачаємо у новому осередку, - щоб він вніс нове пожвавлення в мистецьке середовище міста.

- Виникає питання про фінансовий бік справи. Якими коштами буде утримуватися центр?

- Ми переслідуємо мету, щоб якомога менше ми були залежні від якогось зовнішнього фінансування. Наш проект розпочинаємо суто на власному ентузіазмі і завдяки пожертвам - від творчих людей, від товаришів, власними вкладеннями із сімейних бюджетів. Гадаю, це якісно відрізняє нас від інших, адже переважно будь-які заходи залежать від державного фінансування. Звичайно, ми не заявляємо себе як альтернатива міському палацу культури. Але думаємо, що займемо достойну нішу в Коломиї і долучимося до творення історії міста.

- На чому акцентуватимете ваші творчі зусилля? Сфера діяльності буде популярного спрямування - організація концертів, масових заходів, гуртків чи плануєте все-таки дослідницький, краєзнавчий напрям роботи?

- У Коломиї багато людей володіють різноманітними великими колекціями - і старовинної зброї, і історичних артефактів, а можливості оприлюднити її, поділитися своїми надбаннями немає, а чи просто бракує сміливості популяризувати своє захоплення. Ми всіляко заохочуватимемо пошуковців, колекціонерів вливатися до дієвого творчого осередку міста, з перспективою представлення їхніх творчих звершень для широкого кола поціновувачів.

- Отже, це стосується не тільки відомих колекціонерів, але й відкриє можливості для молодих людей, які роблять свої перші кроки на цьому поприщі?

- Саме так. Крім того, до майбутньої галереї уже надійшли роботи митців, які за життя заповіли свій спадок нашій галереї. Вони наповнять постійно діючу мистецьку експозицію. Щодо заходів, ми передбачаємо найширший масштаб - починаючи від клубу за інтересами, де можна буде випити кави та поспілкуватися з однодумцями у перерві між переглядом фільмів чи прослуховуванням музики найрізноманітніших напрямків, відвідуванням поетичних вечорів. Це буде культурно-мистецький заклад абсолютно без алкоголю, дешевої ”тусівки”.

- Як замислювалася назва центру - ”Габсбург”?

- Можливо, вибір її надто патетичний, але це тільки на перший погляд так видається. Але її нам підказало історичне минуле нашого міста. У приміщенні нового центру свого часу, 1912 року, був розквартирований ескадрон останнього імператора Австро-Угорської імперії. Очевидно, що він там проводив немало часу, практично, жив там упродовж півроку. Тому ми обрали таку назву, можливо, трішки пафосну - але вона має достойні підстави.

- То ви плануєте також віддати шану минулому. В яких напрямках ви плануєте тут свою діяльність?

- Просвітницька робота займатиме вагому частину в нашій діяльності. Вона покладатиметься на гуртківців. Наприклад, ми популяризуватимемо і розвиватимемо авіамодельний простір, щоб не дати занепасти цьому популярному в радянський час виду спортивного захоплення. Загалом розвиватимемося у міру надходження пропозицій для співпраці. У мене є товариш, який захоплюється конструюванням машин. Якщо він приділятиме декілька годин на тиждень, ми зможемо запропонувати зацікавленим практичне автомоделювання.

- Коли запрацює в Коломиї культурно-мистецький центр ”Габсбург”?

- Наразі тривають реставраційні роботи. Хотілося б відкритися до кінця року. Але ми намагаємося максимально наблизити інтер’єр до традицій тодішньої епохи. Зазначимо, що реставраторам вдалося відновити те, що спотворила радянська влада. Як нам усе вдасться, місто, окрім всього, матиме ще відновлену пам’ятку архітектури.

Тим часом Коломийський культурно-мистецький центр “Габсбург” оголошує художньо-тематичний конкурс на краще висвітлення тематики монархів Австро-Угорської імперії роду Габсбургів, в жанрі скульптурних форм (рельєф, горельєф, фігурні композиції, пам’ятні знаки), малярство, інші візуальні види. Готові роботи надсилати або передавати членам комісії до 31 серпня. Кращі митці будуть відзначені. Пропозиції та консультації за телефоном 0963149392.

Джерело:  Коломия ВЕБ Портал