Гарантія для пасажира або Для чого потрібно вимагати квиток у франківських маршрутках


Кожен з нас пам’ятає квитки в автобусах, тролейбусах чи іншому громадському транспорті. Раніше такі квитки давали й в маршрутках. Нині це все в минулому. Люди не вимагають, а водії й раді. Та не всі знають, що саме квиток дає право на страхівку.

Заходячи до салону мікроавтобуса, пасажири сумлінно платять зазначену суму. Ніхто й не прохоплюється про квиток. Всі переконані – вони застраховані. Або просто не замислюються про це. Але ж у випадку ДТП лише квиток дасть можливість отримати виплати по страхівці.

«Перевізники знаходяться на єдиному податку, - розповідає в розмові з кореспондентом «Бліц-Інфо» голова громадської організації «Асоціація міських пасажирських перевізників» Василь Вамбуда. – Ми сплатили всі податки до бюджету. Згідно з законом перевізники не зобов'язані видавати квитки. Квиток пасажир може отримати по вимозі. В кожному автобусі вони є».

До слова, перевізники й самі визнають, що квиток дає право на страхівку. Зрештою, на кожному квитку це повинно бути зазначено. Повинно також вказуватися, хто страхувальник, який відсоток з заплаченої суми йде на страхові виплати.

Кореспондент «Бліц-Інфо» поцікавився в маршрутці, яке ставлення водія до вимоги про видачу квитків. Так от, водій одного з мікроавтобусів відповів, що "це не тролейбус" і що він може дати "якись" квиток в разі необхідності. Але ж чи гарантуватиме "якись" квиток пасажирові виплати у випадку ДТП. А з огляду на те, як кермують, не дотримуючись правил дорожнього руху, водії – це більш, ніж вірогідно.

Наразі, застрахований лише водій мікроавтобуса. Страхівка на життя пасажирів не розповсюджується. Тож запровадити квитки, які б хоч частково гарантували пасажирам, якщо не безпеку, то хоча знання того, що вони отримають матеріальну компенсацію – просто необхідно.