Головний лісівник Прикарпаття запевняє, що місцеві підприємства не експортують ліс


Сьогодні, 21 жовтня прикарпатські депутати зібрались на виїздну сесію у Вигодському лісгоспі. На порядку денному питання, присвячені лісу.

З самого ранку прикарпатські обранці відвідали Центр відновлення лісу, де подивились, як вирощують саджанці. Опісля голова облради Олександр Сич спільно з колегами з Полтавської та Закарпатської областей посадили Алею солідарності.

Близько обіду розпочалось сесійне засідання у місцевому народному домі. На сесії присутні 66 з 84 депутатів. 

Найважливішим питанням сьогоднішньої сесії є збереження лісу. З цього приводу депутати заслухали доповідь керівника Управління лісового господарства на Прикарпатті Олексія Голубчака.

Головний лісівник області вважає, що проблема збереження лісу на Прикарпатті виникла через велику кількість підприємств, що займаються деревозаготівлею та деревообробкою.

Окрім того Голубчак запевнив депутатів, що найбільшу частину рубок становлять санітарні (до 60% з усіх), оскільки змінюється клімат і сохне сосна. Тож лісівники змушені її рубати і садити нові насадження, але вже наприклад модрину. За словами чиновника, всі рубки та дозволи на них викладені на офіційному сайті управління і кожен може на них подивитись.

"Згідно дослідження, яке проводили експерти з 6 країн, наше лісове господартво не є виснажливим, тож кількість лісів, що вирубуються можна збільшити. Проте для цього необхідно збудувати дороги та закупити спеціальну техніку", - каже Голубчак.

Головний лісівник Прикарпаття також запевнив депутатів, що наші підприємства в області припинили експорт деревини, хоча й зараз винні певну кількість грошей партнерам закордоном.

"Зараз багато звинувачень закидають на незаконну рубку лісу. Перш за все, треба зауважити, що сьогодні на Прикарпатті діє 545 підприємств, що займаються лісозаготівлею та понад тисячу, що займаються обробкою деревини. А у 90-х їх було 25 і 30 відповідно, які займались деревообробкою. Найгірша ситуація з незаконною рубкою у Косівському районі. Є відкриті кримінальні провадження, у нас створені групи, що працюють над виявленням незаконних рубок. Також хочу подякувати правоохоронцям та активістам, які також стоять на захисті лісу", - прозвітував Олексій Голубчак.