Городенківський район Івано-Франківщини відмовився брати участь у видобутку сланцевого газу


Наразі триває сесія Івано-Франківської обласної ради.

Депатути розглядають питання Угоди про розподіл вуглеводнів, яка передбачає видобуток сланцевого газу на території Івано-Франківщини іноземною компанією «Шеврон» та українським приватним підприємством «Надра-Олеська».

Як стало відомо, Городенківський район Івано-Франківської області надіслав лист обласній раді з проханням не включати теритріальну одиницю в Угоду про розподіл вуглеводнів. Як повідомив Скрипничук, це єдиний район Прикарпаття який надіслав подібний лист.

Нагадаємо, що під керівництвом голови Івано-Франківської обласної ради Василя Скрипничука відбулось 2 засідання робочої групи, яка проводить аналіз Угоди про розподіл вуглеводнів. За цей час уже подано 9 пропозицій та 129 поправок до Угоди.

Івано-Франківська обласна рада повинна прийняти рішення про узгодження чи не узгодження даної Угоди. Як зазначає голова облради, у робочої групи є багато суттєвих зауважень юридичного і соціально-економічного характеру. Проте найвагоміші – екологічні.

«Я поки що не помітив вигоди від видобутку сланцевого газу на Івано-Франківщині. Якщо я їх і дальше не помічу, особисто я, не голосуватиму, - коментував раніше кореспонденту «Бліц-Інфо» Василь Скрипничук. – Якщо будуть забезпечені економічні інтереси області, то обласна рада може і проголосувати».

На вчорашній прес-конфренції голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк, який паралельно є і депутатом Івано-Франківської обласної ради, заявив, що на завтрашній сесії буде голосувати «за» Угоду про розподіл вуглеводнів.

«Як людина державна, я повинен відстоювати інтереси держави. Сланцевий газ – це політична і економічна безпека України», - впевнений Михайло Вишиванюк. За його словами, уся критика видобутку сланцевого газу в Україні є спланованою акцією Російської Федерації.

За словами керівника Івано-Франківської області, Україна має можливість вивчити досвід видобутку сланцевого газу на прикладі інших країн, зокрема – США, Канади.

Крім цього, Михайло Вишиванюк заявив, що наполягатиме на поіменному голосуванні на завтрашній сесії Івано-Франківської обласної ради під час розгляду Угоди про розподіл вуглеводнів.  «Буде видно, хто відстоює інтереси України, а хто ОАО «Газпром», - говорить Вишиванюк.