Громадські активісти прикарпатського села проти дитсадка у клубі


Прикарпатська громадська організація "Громада і справи", створена у селі Пороги Богородчанського району, готує звернення до прокуратури щодо реконструкції місцевого будинку культури.

Про підготовку клопотання до правоохоронців Суспільне Карпати повідомив один із засновників ГО Олег Романишин.

Після завершення робіт в оновленій сільській будівлі, де також була бібліотека, мав би працювати дитячий садок.

За його словами, рішення про відкриття дитсадка в будинку культури приймалося на зборах села, які відбулися у 2017-му році. Але тоді йшлося про те, що дошкільний заклад розмістять лише у частині приміщення.

Тепер, відповідно до проєктно-кошторисної документації, садок займатиме усю будівлю повністю. На реконструкцію приміщення на умовах співфінансування з державного і місцевого бюджетів планували витратити понад 16,5 млн грн в межах національної програми "Велике будівництво".

"Це був обман жителів села, - стверджує Олег Романишин. – Як могли будинок культури повністю реконструювати під дитячий садок? Це перше питання, яке цікавить. Друге: чи відповідають затрачені кошти обсягу проведених робіт? Хай прокуратура залучить експертів, і вони оцінять".

Він наводить приклад: у селі Раковець "з нуля" збудували школу, яка в кілька разів більша, з інвентарем, за 31 мільйон.

І додає :"На даний момент дитячий садок не вводиться в експлуатацію, тому що не відповідають нормам очисні споруди. Також будемо контролювати, яким чином це буде вирішуватися".

На думку Олега Романишина, дитячий садок доцільніше було би розмістити у приміщенні, де колись функціонував будинок побуту. Будівля знаходиться у центрі села, поряд з будинком культури.

Чоловік стверджує, що за бюджетні кошти можна було б викупити приміщення у власників, впорядкувати його, подбати про спільні очисні споруди, осучаснити будинок культури. Цього не зробили, тож тепер є проблеми і з відкриттям дитсадка, і з роботою сільських закладів культури.

"Якби дитячий садочок знаходився десь в іншому місці, і не руйнували будинок культури, то організаторам справи не було б ціни", - розповідає керівниця відділу культури, туризму, національностей і релігій Солотвинської селищної ради Ірина Суслик.

Вона говорить, що книжковий фонд бібліотеки, а це 11 тисяч примірників, розмістили у приміщенні приватного підприємця.

"Всі стелажі, інвентар, меблі – по людських стодолах. Працівники перебувають у відпустках за власний рахунок, доки ми не вирішимо, де буде знаходитися бібліотека і місцевий клуб", - ділиться Ірина Суслик.

Для бібліотеки і будинку культури знайшли два приміщення, повідомив голова Солотвинської територіальної громади Манолій Піцуряк.

"Бібліотека буде у приміщенні сільської ради. Воно невелике, 16-20 квадратних метрів. Також знайшли приміщення під будинок культури, під клуб. Яка там площа, зараз не пам’ятаю. Людей сорок там зможе одночасно перебувати", - стверджує очільник громади.

А ось дитячий садочок у селі Пороги, як зауважив голова громади, відкриють саме у реконструйованому приміщенні будинку культури. Це питання вирішене остаточно, зазначив Манолій Піцуряк.

Будівельні роботи на об’єкті завершили наприкінці грудня минулого року. Тоді ж зареєстрували дитячий садок як установу і призначили виконувача обов’язків керівника садка.

Така категоричність не влаштує ані ГО "Громада і справи", ані жителів села Пороги, відреагував Олег Романишин. Активіст розповів про наміри провести схід села, а також звернутися не лише до прокуратури, а й до інших інстанцій. Зокрема, до керівництва облдержадміністрації і президента.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!