Губернатор Івано-Франківщини Василь Чуднов: "Я поважаю те, що робить молодь"


Організатори "Євромайдану" в Івано-Франківську проігнорували зустріч з головою Івано-Франківської ОДА Василем Чудновим. Детальніше про стосунки франківської молоді та чиновників, "Євромайдан" в Івано-Франківську та можливу студентську революцію кореспондент "Бліц-Інфо" спілкувався з новопризначеним головою ОДА Василем Чудновим.

Найперше, ініціатором цієї зустрічі був я, голова обласної державної адміністрації за попередньою домовленістю з лідерами студентського руху Тарасом Случаком та Максимом Кицюком. Сьогодні вони та інші члени комітету дали згоду зустрітись зі мною тут, щоб ми справді почули один одного. Така ідея виникла в мене після того, як я вийшов до студентів на майдан перед приміщенням обласної державної адміністрації. На привеликий жаль, після трьох слів, які я їм сказав, я почув на свою адресу вигуки «Брехня» і «Ганьба». Хоча я ще не встиг нічого сказати і почути від них, тому я запропонував лідерам зустрітись.
Я поважаю, і це кажу щиро, те, що робить молодь. Моя старша внучка теж студентка, знає дві мови – англійську та німецьку, мріє продовжити навчання за кордоном. Моя молодша внучка пішла в перший клас і володіє ай-падом краще за мене. Це прогресивні діти, які не уявляють себе без Європи і європейського курсу. Тому, звичайно, що отой порив, який сьогодні є, відбувся серед молоді, студентства України можна тільки вітати.

- Про що ви хотіли говорити з молоддю?

Мене хвилює коли я читаю в інтернеті і чую виступи політиків, які скажімо примазуються до цього студентського руху на кшталт «Якщо Президент України Янукович не підпише Асоціацію з ЄС у Вільнюсі 28-29 листопада Івано-Франківська область житиме за своєю конституцією, та виконуватиме Закони ЄС». Лунають інші заклики про повалення режиму – оце мене хвилює. Я відповідаю за ситуацію в області, я відповідаю за те, щоб в Івано-Франківщині все відбувалось мирно і цивілізовано. І про це, в тому числі, я хотів поговорити з лідерами студентського руху.

Знаєте я десь в якійсь передачі побачив такий приклад, що Україна нагадує бігуна-марафонця, який недобіг 100 чи 200 метрів і сів перепочити. То я хотів би нагадати, чому дистанція стала називатися марафонською. Тому що ця людина пробігши дистанцію стала і померла. Президент України дуже не хоче щоб Україна пройшовши таку непросту дорогу до вступу в Євросоюз, щоб на самому фініші країна не впала за борт, щоб не зупинилась економіка, щоб не зупинились виплати зарплат, щоб не зупинились соціальні виплати, щоб не зупинився економічний розвиток країни і тому питання тільки коли і на яких умовах, а курс у нас єдиний і нема другої траєкторії крім Європи.

Я користуюсь нагодою, раз не вийшла в мене розмова з лідерами студентства, я звертаюсь до всіх: і до нашої молоді, і до всіх мешканців краю – ми справді європейська держава. Тим більше Прикарпаття, воно завжди було шляхетне, воно завжди було європейське і давайте щоб наше волевиявлення теж було європейським і цивілізованим. І я зробив, все щоб  не перешкоджати ні молодим людям, ні будь-кому іншому висловлювати свою думку.

Я дав команду міліції ніяким чином не перешкоджати цьому. Я не боявся йти на майдан до людей, не боявся біля приміщення облдержадміністрації до студентів, тому що ми всі єдині в цьому пориві прийти в Європу і зайняти достойне місце серед європейських країн.

Ще раз наголошую:  лише на яких умовах.

- Припускають, якщо 28-29 листопада не буде підписано Угоду, то можливо буде молодіжна революція

Я дуже щиро вірю що все що буде відбуватись в Україні буде відбуватись цивілізаційним шляхом. На прикладі багатьох країн в історичних подіях в світі де хочте ..жодна революція не принесла щастя людям і добробуту країні.

Візьміть любу країну хоч в Європі хоч в Азії любі революції любих кольорів, що сталося з тими суспільствами де це відбулось: там спад рівня життя, там розвал економіки, там відкат на десятки й на десятки років і тому я не допускаю навіть натяку на революція, звичайно що буде діалог і я завжди закликав і ще раз закликаю до діалогу до зваженого діалогу між владою і молодіжними чи будь якими людьми. Щодо подій, буквально вчора мені зателефонували і сказали що на пасічній стоїть 8 чи 9 автобусів з кримськими номерами завезені тітушки. Половину особового складу міськвідділу міліції і обласного управління ДАІ для того щоб виявити ці автобуси. На щастя їх і близько не було. І таких повідомлень провокаційних було чимало і ще буде. Я переконаний. І тому звертаюсь до усіх будьте уважні до такого роду інформацій. Дуже багато провокацій може бути особливо 29-30 листопада. Не провокуйте міліцію, дійте у правовому полі і все буде добре

- У Львові вигнали політиків з майдану. Опозиція є провокатором? Молодь стала розумнішою?

Я зранку побачив репортаж «1+1» коли Віталію Кличку в Києві не дали виступати. Мені сподобалось, коли у Івано-Франківську, коли на сесії обласної ради Юрко Романюк замість того, щоб виступати, підскакував під час лозунгу «Хто не скаче, той москаль». Це було зроблено молоддю з однією ціллю, щоб зупинити той спіч. І я їм теж за це вдячний. Вони не стали розумніші, вони завжди такими були. Молодих людей не обдуриш, вони відчувають де щирість, а де меркантильні цілі. І через те я й хотів зустрітись не з політиками будь-якого табору, я хотів зустрітись тільки з лідерами студентства, нашої молоді, бо вони щирі.

- Завтра всеукраїнський майдан. Чи готові ви виступив в підтримку євроінтеграції?

Я готовий, але суть в іншому. Я два тижні назад призначений на цю посаду. Багато планів, багато мрій, багато сподівань. І от якраз в четвер в мене було запланована зустріч з прем’єр-міністром про залучення додаткових 80 мільйонів гривень для того, щоб ми до кінця року запустили майже 28 об’єктів в області. Це дитячі садочки, школи, це ремонти доріг, це мости і так далі. Мені дуже шкода, я не можу залишити область в такому стані, і тому навряд чи ці кошти прийдуть в область. Але в мене є задача поставлена прем’єр-міністром і Президентом України забезпечити життєдіяльність області, а не тільки одного Майдану і я буду робити свою роботу.