Гуцульська хата-ґражда: Історія родини, яка живе у старовинній будівлі


Ця гуцульська ґражда зведена у 1925 році і у ній досі живе сім’я, предки якої її будували. Вони й далі ведуть традиційний спосіб життя. Але тепер з типового гірського обійстя ґражда перетворилась на туристичну цікавинку, яку щороку відвідують сотні людей.

Не знаю, чи годиться давати таку назву старенькій хатинці, яка зачаїлась не так уже й високо в горах. Десь між Буківцем і Криворівнею. Географічно, мабуть, ближче до Криворівні, але я пробиралась туди зі сторони Буковецького перевалу. Навряд чи можна було придумати «кращу» погоду для походу та знайомства з людьми, яких до того ніколи не бачила. Однак, ціль була, пише Твоє Місто.

Хата-ґражда – єдина не музейна будівля, в якій ще досі живуть люди. Нині їх там 6. Троє дітей і троє дорослих. Усім є місце і роботи, здебільшого, вдосталь. Єдине, коли негода і вітер реве та лютує, підіймаючи й закручуючи сніги довкола, у такий час усі збираються вдома, щоб просто посидіти, поговорити, подумати, чи, зрештою, просто перепочити від щоденних клопотів.

«Зима, – каже господар Микола – час, коли є можливість більше побути вдома. Адже нема трав, які потрібно скосити, не треба поратись біля дому. Хоча робота є завжди. Щоправда вона різна».

В той час, коли малеча, дівчатка Олеся та Люда віком 4 і 5 рочків, розповідали про свої скарби: рожеві суконочки та босоніжки з бантиком, господиня ж, в свою чергу, охоче поділилася історію будівництва ґражди. «Її будувало 9 майстрів. Це були ті люди, які зводять церкви. Тут усе зроблено тільки руками. Усе йде з узорами, усе з заокругленням, нічого гострого. Це не просто квадрат. Тут є різьба, така, як в церкві».

Усі ґражди були прямокутні. Огороджені парканом, який водночас слугував і захистом. Цю ґражду побудували в 1925 році. Складається вона з двох житлових кімнат, хоромів і трьох комор, у яких зберігаються закрутки: помідори, огірки, картопля, яфини (чорниці).

Ще однією її особливістю є те, що худоба живе окремо, в інших ґраждах – здебільшого разом. Збудували її за осінь. Спочатку вирубали ліс. Висушили його, а тоді взялись за будівництво. Всі інструменти були ручної роботи. Деякі елементи побуту збереглись ще від початків, тому всі вони зберігають історію і інформацію про тих, хто ними користувався.

На стінах картини предків. Тих людей, з яких і почалась історія цієї будівлі.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!