Івано-Франківськ стане «теплим містом»


Сьогодні представили масштабний проект розвитку нашого міста за новітніми європейськими стандартами.

Які зміни чекають Івано-Франківськ і хто це фінансуватиме, дізнавався кореспондент «Бліц-Інфо».

«Ідеться про впровадження якісно нового середовища, котре об’єднуватиме різні сфери, –  розповідає Юрій Фелюк, один із ініціаторів середовища «Тепле місто». – Тепле місто – це місто, де затишно і комфортно. І саме таким є Івано-Франківськ. Його мініатюрність стала конкурентною перевагою щодо мегаполісів. Ми представляємо комплекс проектів, які виведуть Івано-Франківськ на світовий рівень, залучать численних туристів, дозволять місцевим жителям не тікати звідси, аби самореалізуватися. Розвитком цієї ідеї ми займаємося вже півроку, і наразі готові виходити на загальноміський масштаб та співпрацювати з усією громадою. На сьогодні до нашої групи входять понад 200 учасників».

Серія проектів «Теплого міста» почалася з впровадження візуального стилю міста, йдеться про розміщення «правильних» вивісок, які б відповідали європейським стандартам. Чимало підприємців уже долучилися до цієї ініціативи. Мало того, проект уже погоджений із міською владою.

Так само уже почали реалізовувати проект «100». Ініціаторами виступали співвласники мережі «23 ресторани». Суть ідеї у відкритті ресторану, який би став унікальним  артпростором з кав’ярнею, бібліотекою, крамничкою, клубом тощо. Інвесторами стали 100 іванофранківчан, кожен із яких вніс по 1 000 дол. Цікаво, що прибутки від діяльності ресторану вкладатимуть лише у різні громадські проекти. Які саме це будуть проекти, вирішуватимуть на щоквартальному зібранні інвесторів. До речі, свої ідеї щодо громадських проектів може запропонувати кожен охочий.

Інша ідея «Теплого міста», поки ще не реалізована, – «Грюнвальдська». Група молодих  місцевих дизайнерів розробила зразок ідеальної вулиці з європейського погляду. Обрали Грюнвальдську. На прикладі її модернізації прагнуть продемонструвати можливий вигляд усього Івано-Франківська. Йдеться про комунікації шляхів, ергономіку, фасади, вивіски тощо. Також втілення цього проекту дозволить пропрацювати схему співпраці громадян, влади і бізнесменів.

Серед інших проектів «Теплого міста»: «Теплий арт», «Теплі фестивалі», «Тепле веломісто», «Тепла освіта», «Тепле ІТ середовище».

Фінансову підтримку планують отримувати з кількох джерел: щомісячні внески компаній, які зацікавлені в прирості туристів, відкритий збір коштів через розрахунковий рахунок на сайті, прибутки ресторану, утвореного через проект «100», гранти.

Також наразі створена громадська організація «Тепле місто», до якої кожен може долучитися. Більш детальну інформацію про проект можна дізнатися на офіційній сторінці у мережі Facebook або на сайті www.warm.if.ua