Івано-Франківська область не перереєструвала санітарні автомобілі на баланс центру екстреної медичної допомоги


Міністерство охорони здоров’я України з метою моніторингу стану та результатів діяльності системи екстреної медичної допомоги 16 серпня провело відеоселекторну нараду з питань реалізації Закону України «Про екстрену медичну допомогу» під головуванням в.о. Міністра охорони здоров’я України Олександра Толстанова.

У відео- нараді взяли участь Міністр охорони здоров’я Автономної Республіки Крим та керівники структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, головні лікарі територіальних центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Івано-Франківську область представляли перший заступник директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Микола Олінійчук, головний лікар центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Володимир Похмурський та головний лікар Івано-Франківської станції швидкої і невідкладної медичної допомоги Ігор Ковалюк.

На порядку денному розглядались такі питання:

  • Інформація про стан перереєстрації санітарних автомобілів та отримання дозволів на використання проблискових маячків на території адміністративно-територіальних одиниць України;
  • Інформація щодо розподілу видатків для закупівлі автомобілів швидкої медичної допомоги на виконання бюджетної програми КПКВК 2301380 «Розвиток служби екстреної медичної допомоги (придбання медичного автотранспорту) для закладів охорони здоров’я» та наказ МОЗ України від 05.05.2013 року №690 «Про норми оснащення транспортними засобами закладів охорони здоров’я системи екстреної медичної допомоги»;
  • Інформація щодо проведення наради 22 серпня 2013 року про виконання Національного плану дій на 2013 рік щодо впровадження програм економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» в частині виконання Закону України «Про екстрену медичну допомогу».

На запитання в.о. Міністра охорони здоров’я України Олександра Толстанова чому Івано-Франківська область не перереєструвала санітарні автомобілі на баланс центру екстреної медичної допомоги і коли це відбудеться, перший заступник директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Микола Олінійчук пояснив, що Івано-Франківська область проходить зараз перереєстрацію центру екстреної невідкладної медичної допомоги як нова юридична особа і будуть прийняті всі автомобілі швидкої допомоги, які будуть зареєстровані в центрі. На разі, вони та маячки зареєстровані в центральних районних лікарнях. Остаточна перереєстрація відбудеться в жовтні.

Як наголосив Олександр Костянтинович Толстанов: «Пріоритетом розвитку сьогодні системи є створення потужної первинної медичної допомоги і мобільної, оснащеної, екстреної медичної допомоги. Ця система визначена керівництвом держави і ми повинні її дотримуватись».