Кляуза Балтагул - експедиція в справжні хащі Гуцульщини


Кляуза Балтагул, або ж Бальтагора чи Балтагор - одна із Австро-Угорських гребль, які збереглися до наших часів у Карпатах.

На експедицію до цієї споруди вирушили автори проєкту Гуцулендія. За їхніми словами, ця споруда скоро може зникнути через паводки та часті дощі. 

"Ми доїхали сюди тільки під вечір та почався дощ. Хочу ще раз сюди повернутися, щоб політати над кляузою дроном та зберегти останні роки цілісної кляузи навіки! Ви уявляєте, наскільки небезпечною робота була в бокорашів, як сплавлялися з шаленою швидкістю по річці ліс, якраз під час повені? Кожного місяця хтось гинув під час сплаву, а кляуз таких на той час було багато. В період Австро-Угорщини всі наші землі були вкриті кедрами та тисами, які були нещадно вирізані та вивезені в Європу, на побудову суден та меблів! Кляуза Балтагул, або ж Бальтагора чи Балтагор, назв є багато різних...

Сплав по річці зазвичай організовували в кінці весни та на початку літа, коли випадало найбільше дощів, та сніг танув високо в горах. Довжина талби, тобто одної зв‘язки дерев - 20 метрів, таких талб було 10, а то й 15, тобто бокор міг тягнутися довжиною 200-300 метрів. І на шаленій швидкості цією конструкцією повинні були керувати бокораші, щоб вона не забилася в скелі! Складалися дараби в два шари колод. І нижній шар колоди під час сплаву по Пруті, Тисі та Черемоші стирався майже на половину! Але попри це, сплав по річці був найдешевшою переправою деревини в таких великих масштабах! Насправді були багато недоліків у сплавах з точки зору екології, знищували тоді просто мільйони форелі! Також кожна кляуза є природною перешкодою для риби, адже під час нересту ніхто не може подолати кляузу. Кажуть, що вище кляузи Балтагул, де бере свій початок Чорний Черемош, живе унікальний вид з 1880 року, не змішаний з головним видом Карпатської форелі. Попри те, як це було болісно для природи, тільки на Чорному та Білому Черемоші було побудовано 10 кляуз, а то й більше. 200 років існує вже це ремесло, починаючи з 1800-их. В нашому Музеї Мольфарства є унікальний експонат бокорашів, з вибитим роком 1812 та підписом Berlin Bresburg. Ймовірно, що цю конструкцію було виготовлено на перших заводах Берліну", - розповідає блогер.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!