Кремінь не в захваті від ідеї запровадити у Франківську мовних інспекторів


При кожній міській чи обласній раді є відповідні департаменти і підрозділи, які можуть створювати робочі групи і перевірити на дотримання мовного закону вивіски, оголошення, діяльність закладів освіти, сфери обслуговування, охорони здоров'я і готувати відповідні приписи з вимогою усунути такі порушення.

Про це зазначив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, коментуючи заяву Івано-Франківського міського голови, про те, що в місті будуть діяти “мовні інспектори”.

“Такі робочі групи протягом 2022-2024 років набули великої результативності в багатьох українських містах. До прикладу, у Миколаєві, де відповідні робочі групи були створені з ініціативи міського голови Олександра Сєнкевича, змінено понад тисячу вивісок. Аналогічна робота проводиться в Одесі, Харкові, Дніпрі. Були навіть спроби подібне зробити і у Києві. Це дуже важлива робота, якою, в першу чергу, повинна займатися місцева влада, посилюючи захист мовних прав громадян України”, - наголосив Тарас Кремінь в ефірі телеканалу “Київ”.

Уповноважений зазначив, що в Івано-Франківську, так само як і в Києві, Одесі, Харкові та інших містах України, є засилля вивісок недержавною мовою

“І не обов'язково російською мовою, а й англійською. Це стосується назв молодіжних просторів, кав'ярень, клінік, готелів, інших установ, які діють у сфері обслуговування”, - відзначив мовний омбудсмен.

Втім, за словами Уповноваженого, використання вислову “мовні інспектори” - не найкраща ідея.

“Мовні інспектори чи мовні карателі - це дезінформаційні наративи російської пропаганди, які з 2019 року, відколи набув чинності Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, почали активно використовуватись. Пригадайте, як мене називали шпрехенфюрером, а моїх представників, які в законний спосіб захищають права громадян України, мовними карателями, які ледь не вночі ходять, за руку хапають і кудись тягнуть”, - сказав Тарас Кремінь.

Нагадаємо, за результатами зустрічі 9 вересня Тараса Кременя і Руслана Марцінківа в Івано-Франківську до Дня української писемності та мови досягнуто домовленості, що має з’явитися комплексна мовна програма. В документі будуть враховані пріоритетні для державної мовної політики напрямки діяльності: моніторинги щодо дотримання мовного закону, мовні курси, закупівля книжок, підтримка вчителів та школярів, проєктна діяльність з університетами краю тощо.

До теми: Марцінків анонсував появу у Франківську громадської ініціативи - "мовних інспекторів"

 Вже 50 франківців зголосились бути мовними інспекторами - Марцінків

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!