Вже 50 франківців зголосились бути мовними інспекторами - Марцінків


В Івано-Франківську майже 50 людей зголосилися бути мовними інспекторами на громадських засадах.

За словами мера - це була громадська ініціатива. Про це очільник Франківська Руслан Марцінків розповів на YouTube-каналі "Говорить великий Львів".

"Будь-хто може зголоситися бути мовним інспектором. Популяризувати курси української мови, стежити за дотриманням законодавства під час обслуговування у магазинах і кафе. На жаль ми в Івано-Франківську відчуваємо збільшення ромсіймької мови. Хочемо, щоб наше місто було україномовне, тому робимо популяризуємо ініціативи. У нас прийнята програма розвитку української мови пам'яті Ірини Фаріон, відбуваються різні зустрічі з письменниками, різноманітні заходи з популяризації української книги. Але важливою буде робота інспекторів, які будуть популяризувати різні способи вивчення української мови в громадському транспорті, на вулицях, у місцях громадського харчування. Очікуємо, що таких інспеторів буде не менше сотні",- каже мер.

Міський голова зауважив, в понеділок зустрічався з уповноваженим у справах української мови, який сьогодні працює на загальноукраїнському рівні.

"Він зауважив, що в Україні іде відкат — збільшується російська мова в закладах освіти та в інших речах. Вони проводять постійний моніторинг. І я можу підтвердити: якщо у 2022 році й на початку 2023 приїжджали та хотіли курси української мови, то зараз кількість охочих зменшилася",- каже мер.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!