Маршрут вихідного дня: Сріблясті водоспади, химерна скеля та інші пам'ятки Косівщини


Бліц-Інфо продовжує рубрику «Маршрут вихідного дня» - тут розповідаємо про цікаві місця, які зовсім поруч.

Косівщина – один з наймальовничіших куточків Гуцульщини, край родючих полів,  луків – сінокосів, високих гір, стрімких потоків та чистого цілющого повітря. Тут компактно розміщено безліч пам’яток природи, які в поєднанні з пам’ятками історії, культури та архітектури є чудовою базою для організації більшості видів туризму. Кореспондентка Бліц-Інфо зібрала місця, які обов'язково варто відвідати

Сріблясті водоспади в Шешорах

Одним із найбільш відвіданих місць у селі Шешори є Сріблясті водоспади, або Великий та Малий Гуки. Ці дві природні дивовижі – можливість не тільки порадувати око, але й за допомогою різноманітних водних процедур оздоровити тіло. Через село Шешори протікає гірська річка Пістинька, яка є правою притокою знаменитої річки Прут.

Саме в самому центрі села, на цій самій річці утворилися два паралельні водограї. Їх висота 3 та 5 метрів. Бурхливі гірські води проклали собі шлях крізь величезні брили пісковиків. Шум водоспаду наскільки голосний, що отримав від місцевих назву «Гук». Інша назва – «Сріблясті водоспади» зумовлена тим, що краплі води виблискуючи на яскравому сонці, створюють враження дорогоцінного каміння.

В літню пору, під час найспекотніших днів вода у річці прогрівається до комфортних 25 градусів. А бурхливі пінисті води створюють ефект джакузі, через що декотрі відпочивальники практично ніколи не вилазять з води.

Озеро Лебедин

Гірське озеро Лебедин знаходиться на території Національного парку "Гуцульщина", який знаходиться на відстані 5-ти кілометрів на північний захід села Шешори. Озеро Лебедин розташоване в горах на висоті 650 метрів та оточене буковим лісом. Навколо озера росте багато лікарських рослин, які занесені до Червоної книги України.

За переказами місцевої легенди - у водах озера Лебедин з'єдналися навіки, як лебеді, закохані хлопець і дівчина, батьки яких були проти їхнього шлюбу.

Ті, хто тут побував, радять не довіряти навігаторам і не намагатись доїхати до озера на авто. Без джипа це нереально! А ось пройтися пішки і отримати масу задоволення під час прогулянки – це, будь ласка.

Печера Довбуша

Про печеру у Шешорах складено чимало легенд, які передаються з покоління в покоління, зокрема, що вона використовувалась учасниками опришківського руху під проводом легендарного ватажка опришків, О. Довбуша.

Печера має форму прямокутного тунелю довжиною 27м, шириною 1-1,5м, висотою 2-4м, орієнтована на південний захід, з глибини тунелю витікає джерело.

 

Косівський сувенірний ринок

Косівський сувенірний ринок — місце паломництва тисяч туристів. Вони їдуть причаститися вишивками, мережкою, виробами з дерева та кераміки. Чутки не брешуть — місцевий ринок варто відвідати.

Основна перевага косівського базару — це справді оригінальні вироби, які можна купити значно дешевше ніж на базарах інших гірських міст. А ціни нижчі, тому що тут немає такого потоку туристів, як, наприклад, в Яремче.

Чого тільки не побачиш на Косівському базарі! Великодні писанки, різьблені, інкрустовані й випалені дерев’яні вази, шкатулки, рахви, пласти, орли, ложки, діжки, бербениці, розписаний керамічний посуд, куманці, скульптурки, кахлі, вишиті і ткані сорочки, рушники, килими і верети, ліжники, вироби із бісеру, металу, шкіри і навіть сиру.

Терношорська Лада

Скеля Терношорська Лада – чи не найхимерніша пам’ятка лісового заказника «Урочище Терношори», який має форму видовженого десятигектарного гірського схилу. Розташований об’єкт на Косівщині, між селами Яворів та Снідавка, на території регіонального ландшафтного парку «Гуцульщина». 

Терношорські скелі — одні з найбільших природних скульптур в Україні. Вік скель кілька мільйонів років, утворилися вони на дні Сарматського моря за часу глибокого палеоліту.

За припущеннями науковців, «Терношорська Лада» — це стародавнє святилище. Згідно з дослідженнями проф. Миколи Кугутяка, святилище складається з чотирьох скельних комплексів, а саме: 1) кам'яний круг; 2) фалічний камінь і хтонічний ящур; 3) антропоморфна фігура; 4) чашні камені, символи і зооморфні образи.

Оглядовий майданчик на хребті Острий

Острий – куполоподібна вершина розташована на північному-заході хребта Голиця, що відмежована від нього потічком Острий. Висота вершини 579 м н.р.м. Вершина знаходиться практично на межі Покутських Карпат та Передкарпаття.

У 2016 р. на вершині гори споруджено оглядовий майданчик, звідки відкриваються неповторні панорами міста та гірських хребтів (Каменистий, Хоминський, Сокільський, Брусний). Тут здається, що ти можеш досягнути хмар та осягнути всю невимовну красу природи.

 

Музей вівчарства

Музей вівчарства відкрито в травні 2013 року у Космачі. Його головна мета – досліджувати і популяризувати історію полонинського руху в Карпатах та важку працю вівчарів. Це цілий комплекс, який знайомить відвідувачів із: процесом переробки молока; виготовленням сиру, вурди та бринзи; нетрадиційним методом лікування продуктами вівчарства – овітерапією. 

На базі Музею вівчарства проводять майстер-класи з переробки вовни: від стрижки до виготовлення продукції.

Духовний центр «Здвижин» в селі Кобаки 

Центр розташований на високій горі у дубовому лісі біля села Кобаки Косівського району Івано-Франківської області на місці, де 11 жовтня 1934 року місцевому селянинові Миколі Букатчуку з’явилася Божа Мати. Це споглядання Богородиці докорінно змінило спосіб життя його і багатьох людей. Микола поставив на місці з’яви Пречистої хрест. 

Минали літа і цю духовну пам’ятку нищили не лише дощі, вітри, час…. Та хрест у лісі щоразу після руйнації відновлювався. Це місце стало паломницьким для багатьох людей. Сюди ідуть, щоб духовно і фізично себе вилікувати.

Зараз тут знаходяться пам’ятний хрест, а також збудовані: духовний Храм, капличка, статуя Матері Божої, Хресна дорога, екологічна стежка. Для відпочинку відвідувачів встановлені лавочки, альтанка-кіоск з продажу літератури.

Сокільська скеля

Сокільська скеля знаходиться на березі річки Черемош поблизу села Тюдів, майже на межі Івано-Франківської та Чернівецької обл. Її висота сягає 100 м, а довжина становить 250 м. Вік геологічного утворення – приблизно 25 мільйонів років. Скелясте урвище утворилося в результаті дії ерозії річки, відстань звідси до Чернівців - 80 км.

Тут надзвичайно мальовнича природа, а бурхливий Черемош на тлі Сокільської скелі виглядає особливо чарівним. Скеля користується великою популярністю серед туристів, біля її підніжжя у хорошу погоду функціонує невеличкий сувенірний ринок. У цій місцині можна зробити чудові фотографії, зафіксувавши красу природи, яка оспівується в українських піснях.

Туристично-мистецький комплекс "Маєток Святого Миколая"

Проєкт був розроблений та реалізований колективом національного природного парку "Гуцульщина" 2004 року у селі Пістинь. До центральної садиби комплексу входить Будинок Святого Миколая, інфоцентр, культурно-мистецький центр, етнографічний музей, вольєрне господарство та дитяча колія з казковими станціями. 

У Маєтку Святого Миколая відкрито також майстер-клас дитячої іграшки, кімнату-музей новорічно-різдвяної іграшки. Святкові листівки, різнобарвні ліхтарики та багато ялинкових іграшок прикрашають кімнату. Тут є також кімната-музей природи, яка розповідає про тварин та рослини Карпат. А у кімнаті відпочинку можна зручно розміститися на різьблених дерев’яних лавах, визирнути у віконце і ще раз полюбуватись природою цього прекрасного місця. Охороняють Маєток різноманітні казкові герої, зроблені з дерева майстрами-умільцями. Облаштоване тут місце і для вогнища, навколо якого розташовані крісла дванадцяти чеснот. 

Вартість вхідних квитків -15 гривень з особи.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!