Мешканці Ланчина нарікають на несправедливий розподіл допомоги після паводку


Ланчинська ОТГ одна з тих, які найбільше в області постраждали від червневого паводку.

Вулицями тут текли справжнісінькі бурхливі річки, які зносили все на своєму шляху. Зараз велика вода вже зійшла і люди потроху оговтуються від біди та прибирають наслідки негоди. А лиха наробило справді багато: затоплені хати, літні кухні, господарські споруди, знищена техніка і втрачений урожай, пише Бліц-Інфо.

Минулого тижня постраждалим від стихії почали виплачувати допомогу. Потерпілих розділили на три категорії. Перша категорія - це повністю зруйнований будинок, в якому вже неможливо жити. Компенсація - 300 тисяч грн. Друга категорія - коли оселі потрібен капітальний ремонт - 50 тисяч. І по 20 тисяч отримають сім`ї, будинки яких зачепило трохи менше. Втім, частина постраждалих обурюються, що їх несправедливо віднесли до другої категорії.

Як повідомив в розмові з кореспонденткою Бліц-Інфо депутат Івано-Франківської обласної ради, мешканець Ланчина Михайло Іваночко люди дуже обурені такою градацією на категорії.

«Ті люди, які отримають 50 тисяч по другій категорії не мають куди з цими грошима піти, адже будинки зруйновані практично вщент. В Ланчині є мінімум шість родин на Заріці і одна на Горішній Заріці в яких зруйноване житло і наш благодійний фонд "Свобода. Гідність. Перемога" надає їм допомогу. Вони всі мали б претендувати на першу категорію, але їм не дали. За ці 50 тисяч, які дають люди не відбудують будинки. Вони залишились без нічого. З семи родин три отримають по 300 тисяч, а 4 родини отримають по 50 тисяч. Це нонсенс. Біля будинків величезні гори гравію, каміння, багна і люди навіть не можуть нормально зайти на своє подвір’я, а рятувальники вже поїхали», - каже Михайло Іваночко.

Водночас заступник голови ОДА Василь Івасик зауважив, що 480 мільйонів гривень, які були виділені нашій області на ліквідацію наслідків паводку, вже розподілені по кодах.

«Відповідно до цих кодів близько 83 мільйонів були розподілені між мешканцями області, які постраждали внаслідок стихії. Інші кошти розподілили на відновлення інфраструктури. Щодо відшкодування населенню, то робота вже розпочалась. Станом на 13 липня близько 26 мільйонів вже відшкодовано людям, які постраждали. Ця робота продовжується. В нас постійно з’являються нові потерпілі, тому що люди звертаються через пошкоджену підлогу, техніку, тощо і ми відшкодовуємо їм по 2 і 3 категоріях. Якщо коштів не буде вистачати, то будемо шукати в обласному бюджеті», - каже заступник голови ОДА.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!